Džaba sva ta ljepota i egzotičnost, kad homo sapiens, poznatiji kao najveći rušitelj na ovoj planeti, pustoši sve pred sobom radi vlastite pohlepe i pravougaonih komada papira koje zove novac.
aha, vrlo interesantno razmišljanje, znači po tebi je bušenje ogromnih rupa u zemlji radi vađenja rude, crpljenja nafte u tlu i na moru, deforestacija, nekontrolisano širenje gradova, istrebljivanje ugroženih životinjskih i biljnih vrsta, krivolov, nekontrolisani izlov ribe, uništavanje prirodnih livada i pašnjaka radi ekstenzivne poljoprivredne proizvodnje, zagađenje zraka, tla, vode radi fabričkih postrojenja koja ispuštaju toksične i opasne materije, enormno povećanje CO2 u vazduhu zbog istih tih fabrika, ispušnih gasova iz stotina miliona vozila koja se kreću na cestama koje su takođe presjekle mnoge ekosisteme, gradnja hidroelektrana na nekada ribom bogatim rijekama, gradnje nuklearnih elektrana od kojih prijeti uništenje cijele planete, to su sve za tebe prirodne pojave i to je sve održiv prirodan proces koji teče svojim tokom, i za koji se ne trebamo brinuti. Ako je tako, onda ništa. :))
@losblancos: Covjek je jedina vrsta na planeti koja formira i odrzava nacionalne parkove, brine se za svoj okolis, te koja se brine za opstanak drugih zivotinjskih i biljnih vrsta cak i kad se njima ne hrani. Pusti bilo koju drugu zivotinjsku vrstu da se mnozi i sjedi i gledaj kako pravi pustinju oko sebe. Pusti isto tako iole zilaviju biljku (korov) i gledaj kako zagusi sve ostale.
Prikaži sve komentare (28)