Nažalost, obzirom da ne postoji konsenzus bošnjački orjentiranih stranaka po pitanju dobrobiti Bošnjaka, povlačenje mehanizma "vitalni interes" je jedina preostala opcija. Potrebno je prolongirati usvajanje Zakona o JMBG, sve do onog trenutka, dok se ne postigne optimalno rješenje za građane Bosne i Hercegovine, odnosno donošenjem Privremenih Uredbi S rokom pravnog dejstva od maksimalno 180. dana. Sada lijepo vratiti prijedlog Zakona u redovnu proceduru, pa napraviti analizu sadržaja istog, a ne da se na ime „brige o najmlađim“ imputira jako loša forma Zakona. P.S. Bitno je da su naši najmlađi sugrađani zaštićeni i pošteđeni posljedica, sadržaja istog, odnosno, da su svi jedinstveni matični brojevi koji su određeni nakon usvajanja Privremene odluke o utvrđivanju registracionih područja za određivanje JMB, kao i matični brojevi koje su odredili nadležni MUP-ovi i Javni registar Brčko Distrikta nakon 12. februara, validni i
Kakva jako losa forma zakona? SDA je dozvolila i u daytonu potpisala da postoji RS, i sad kao biva brinu se o drzavi i narodu, glume neke velike patriote. Zakon kao zakon je dobar, sta fali sto su regije unutar entiteta? Ionako svi dobro znamo da entiteti nece nestati dok svi to ne budu zeljeli. A tad nece biti bitne ni regije u maticnim brojevima niti bilo sta drugo.
@NameSurename Dejtonski mirovni sporazum bio je "nužno zlo" u datim uvjetima, sve pod patronatom i ultimatumom veliki političkih faktora. U to vrijeme, pored zaustavljanja rata, Dejton je konsolidovao politički sistem, koji nažalost nastavlja da funkcionira po linijama razdvojenosti (entitetskim linijama). Međutim, sve se može popraviti, pa tako i Dejton, ali sigurno neće samo od sebe. Nije bitno, da li će cijela priča rezultirati derogiranjem Dejtona u potpunosti ili rekonstrukcijom istog, bitno je da će u toj cijeloj stvari doći do konačne afirmacije Bošnjaka i unitarne Bosne i Hercegovine, zajedno s njenim građanima, koji je doživljavaju kao matičnu zemlju. Nemam bilo kakve pretenzije prema SDA, SBB, SDP ili nekoj drugoj opciji. Moje izlaganje se zasniva na sljedećem, a to je da je dosta bilo usitnjavanja nadležnosti države i države kao subjekta, a upravo prema ovom prijedlogu Zakona, država se dodatno derogira po entitetskim linijama. Također treba da znaš, da smjernice Ustavnog Suda uopće nisu podrazumijevale izmjene registracionih područja, nego isto je pokušala imputirati plejada kvazi političara (genocidaša) iz bosanskohercegovačkog entiteta RS!
Prikaži sve komentare (106)