Četvrti put zaredom
80

Manchester City osvojio desetu titulu prvaka Engleske

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Manchester City je u posljednjem 38. kolu engleskog Premiershipa pobijedio sastav West Hama rezultatom 3:1 i tako osvojio deseti naslov prvaka Engleske.
Građani su do četvrtog uzastopnog naslova prvaka najjače lige svijeta stigli sa 91 bodom, a u Ligu prvaka pored njih su otišli Arsenal, Liverpool i Aston Villa.

Iz lige su ispali timovi koji su prošle sezone ušli u Premiership i to Luton, Burnlley i Sheffield United našeg Anela Ahmedhodžića.

Na Etihadu je viđena odlična utakmica koju su Građani otvorili sa dva brza gola Phila Fodena i još nekoliko odličnih prilika koje nije iskoristio Erling Haaland.

Za razliku od njega, Mohammed Kudus je iskoristio prvu priliku koja mu se ukazala i u 42. minuti susreta vratio West Ham u igru i donio tračak nade navijačima Arsenala koji su bili glavni konkurent Cityja za titulu prvaka Engleske.

U međuvremenu, Arsenal je gubio od Evertona na Emiratesu, a gol za Karamele je postigao Idrissa Gueye u 40. minuti susreta da bi svega tri minute kasnije Takehiro Tomiyasu vratio stvari na početak.

Pogodak Kudusa nije poremetio Građane koji su došli do trećeg gola u 59. minuti kada je pogodio Rodri te je pitanje prvaka Engleske praktički bilo riješeno.

Arsenal je do kraja uspio postići gol preko Kaija Havertza i doći do pobjede u meču s Evertonom, no zbog pobjede Manchester Cityja, nisu uspjeli osvojiti titulu prvaka Engleske koja je četvrti put zaredom pripala Građanima što je prvi put u historiji Premiershipa da je jedna ekipa četiri puta zaredom osvojila naslov prvaka.

Od ostalih vijesti iz najjače lige svijeta izdvojit ćemo da se Jurgen Klopp od Liverpoola oprostio pobjedom nad Wolvesom rezultatom 2:0.

Strijelci za Redse su bili Alexis Mac Allister i Jarell Quansah, a posao im je bio olakšan nakon 28 minuta budući da je Nelson Semedo dobio direktan crveni karton.

Manchester United je pobijedio Brighton 2:0 golovima Dalota i Hojlunda dok je Tottenham osigurao mjesto u Evropskoj ligi pobijedivši Sheffield United rezultatom 3:0.

Strijelci za Pijevce su bili Dejan Kuluševski koji je postigao dva gola te Pedro Porro.

Rezultati i strijelci:

Arsenal - Everton 2:1 (Tomiyasu 43', Havertz 89' / Gueye 40')

Brentford - Newcastle 2:4 (Janelt 49', Wissa 70' / Barnes 21', Murphy 36', Isak 38', Guimaraes 77')

Brighton - Manchester United 0:2 (Dalot 73', Hojlund 89')

Burnley - Nottingham Forest 1:2 (Cullen 72' / Wood 2', 14')

Chelsea - Bournemouth 2:1 (Caicedo 17', Sterling 48' / Unal 50')

Crystal Palace - Aston Villa 5:0 (Mateta 9', 39', 64', Eze 54', 70')

Liverpool - Wolves 2:0 (Mac Allister 34', Quansah 40')

Luton - Fulham 2:4 (Morris (p) 45+1', Doughty 56' / Traore 43', Jimenez 45+3', 50', Wilson 69')

Manchester City - West Ham 3:1 (Foden 2', 18', Rodri 59' / Kudus 42')

Sheffield - Tottenham 0:3 (Kuluševski 14', 66', Porro 60')

Tabela: