U toku je rudarska kolonizacija BiH. Određene interesne grupe reklamiraju BiH u svijetu kao neistraženo područje, za smanjenje ovisnosti kritičnih minerala EU od Kine. U RS-u se novim zakonom o geološkim istraživanjima želi isključiti lokalna zajednica iz odlučivanja, a navodno slično se priprema u FBiH. Ako se oko nečega treba ujediniti to su ovi kolonizatori, koji preko korumpiranih političara dolaze do koncesija.
Nedavno je bilo okupljanje u Loparama protiv rudnika i to niko od medija nije prenio. Oni koji su protivnici otvaranja rudnika litijuma, teških metala i slično su poprilično u medijskoj blokadi, tako da mnogi sugrađani i ne znaju šta se dešava i nisu adekvatno informisani, nego uglavnom vide propagandu kompanija i njihove bajke.
Kada sam ja pričao o tome, pogotovo o opštini Tuzla, gdje već postoji određena rudarska infrastruktura i kadar, inače natrij i litijum idu zajedno, primjer Čile, slana jezera litijuma. Jasmin će biti dobar, kakav će biti ovaj gradonačelnik, i razumijem, nije iz Tuzle, pa je ne voli.
Prikaži sve komentare (26)