Komentari (26)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Zar mislite da litijuma i slicno nema u planinama Slovenije, Austrije, Svice, Italije, Francuske i slicno? Naravno da ima, ali oni to kod sebe ne zele. Nego se truje treci svijet da bi oni uzivali u najnovijoj tehnologiji. Prije par godina su u istocnoj Srbiji pokusali isto, ali su oni ustali na noge i blokirali. I tamo su lagali, kao i u Varesu, da ce se vaditi zlato. Koje zlato, gdje je? Odjednom se nadje litijum i ko zna sta ce jos. Juce Vares, sutra Majevica, sta je prekosutra?
Sta se mijenja u Varesu ovim sto se gore radi? Voda za Vares, Kakanj, a uskoro i Brezu, je zagadjena teskim metalima. To se sve nosi nizvodno Sprecom i Trstionicom u Bosnu. Predstavljene lazne studije gdje su se svi ugradili i sad samo povecavaju brojke. Ti potpuno zagadjenje nase prirode i vodnog fonda zoves razvojem? BiH ce od onog u Varesu do 2060. dobiti 60 miliona. To je smijesna cifra. Ovi ce zaradit milijarde i otici, a ostaviti pustos. Oj Bosnjaci kako smo naivni.
Ruda se prerađuje u Varešu, do koncentrata. Pored metala od kojih će kompanija zaraditi u rudi se nalazi na HILJADE tona arsena i žive ukupno, te javnosti nepoznate količine kadmijuma. I gdje će to završiti na kraju? Spominju u javnosti zeleno rudarenje, kao da nam organsku poljoprivredu razvijaju, a ne rudnike teških metala, kakvi se u Europi ne otvaraju.
Otvaraj rudnik čim prije da se ta rulja genocidom zatrovana čim prije riješi ovog života.
Opština Tuzla dobrim dijelom obuhvaća planinu Majevicu, niko ne priča šta se dešava u FBiH i opštinama koje pripadaju na Majevici, čike hodaju i mjere gdje litijuma ima najviše, a obično se veže sa natrijem, imate primjer Čile, slano jezero puno litijuma. Samo kada osvane rudnik, a narod može cmizdriti kao u Varešu
Nama realno niko ne moze ugoditi...spominjes Vares, grad koji je bio na ivici da nestane i sad se to polahko mijenja zahvaljujuci rudniku i onom sto ide uz to. Svi pricaju kako je u Jugi bilo dobro, jaka industrija. Sto se tad nisu pisale peticije protiv zeljezare u centru Zenice, Ilijasa, rudnika u Varesu, elektrane u Kaknju, elektrana na Drini, Neretvi itd itd...
@Geograf titini rudnici su izgradili druga preduzeća, a rudnik u Varešu je privatni kapital, uzmi jeftino koncesiju, ko neće da proda zemlju, pritisni ga, ne brini o okolišu, jer možeš kako hoćeš zagađivati, iskopaj što prije, ko neće da radi jeftino, onda dovedi iz Bangladeša. Pametni ljudi iz Vareša su prodali sve dok još mogu, a država neće hajrovati od koncesija, koje će biti simbolične, čak ni domaću radnu snagu neće uzeti, ako ne bude jeftino
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
NE rudniku litijuma!
Od svih srba. Najgori su ovi iz SDA
U toku je rudarska kolonizacija BiH. Određene interesne grupe reklamiraju BiH u svijetu kao neistraženo područje, za smanjenje ovisnosti kritičnih minerala EU od Kine. U RS-u se novim zakonom o geološkim istraživanjima želi isključiti lokalna zajednica iz odlučivanja, a navodno slično se priprema u FBiH. Ako se oko nečega treba ujediniti to su ovi kolonizatori, koji preko korumpiranih političara dolaze do koncesija.
Nedavno je bilo okupljanje u Loparama protiv rudnika i to niko od medija nije prenio. Oni koji su protivnici otvaranja rudnika litijuma, teških metala i slično su poprilično u medijskoj blokadi, tako da mnogi sugrađani i ne znaju šta se dešava i nisu adekvatno informisani, nego uglavnom vide propagandu kompanija i njihove bajke.
Kada sam ja pričao o tome, pogotovo o opštini Tuzla, gdje već postoji određena rudarska infrastruktura i kadar, inače natrij i litijum idu zajedno, primjer Čile, slana jezera litijuma. Jasmin će biti dobar, kakav će biti ovaj gradonačelnik, i razumijem, nije iz Tuzle, pa je ne voli.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Najjače mi je, pozivaju sad i građane okolnih mjesta i gradova (iz FBiH takođe, a prije par mjeseci blokirali put kod Priboja - granica postoji ovo ono)....
@goo...576: Da Srbi ne podržavaju te politike, nebi bilo takvih igara. Tako da je meni draži taj rudnik, nego neke želje tih ljudi.