BiH
3

Majke Srebrenice: Kako će tražiti nestale kad ni djeci ne mogu dati matične brojeve

Piše: D. Brkić
Mjesec dana prije 18. godišnjice majke i žene Srebrenice još jednom su podsjetile na genocid u nekadašnjoj zaštićenoj zoni UN-a, koji su 11. jula 1995. godine počinili vojska i policija tzv. Srpske Republike. Narednog mjeseca majke Srebrenice bit će u Potočarima, gdje će vječni smiraj pronaći najmanje 360 žrtava genocida.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Trenutno je identifikovano 360 žrtava, ali su mi rekli kako će do kolektivne dženaze biti još identifikacija. Čeka se na dolazak porodica iz inozemstva kako bi se obavile identifikacije", kaže predsjednica Udruženja Žene Srebrenice Hajra Ćatić.

Podsjetimo kako se govorilo o otkazivanju dženaze zbog gradnje pravoslavne crkve u naselju Budak.

"Crkva je skoro izgrađena. Mi nismo protiv vjerskih objekata, ali smo za to da vjerski objekti budu tamo gdje ima stanovništva", poručuje Ćatićeva.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

U vrijeme dok su majke Srebrenice prolazile Trgom slobode do Trga genocida u Srebrenici, građani Tuzle su protestovali zbog neusvajanja zakona o jedinstvenom matičnom broju.

"Eto kakva nam je država. Kako će tražiti nestale kad ni djeci ne mogu dati matične brojeve", upitale su se majke Srebrenice koje su nakon proučene Fatihe otišle kućama.