biznis
0

Zlato poskupjelo zbog pada dolara

FENA
Cijena zlata skočila je u Londonu, prvi put u posljednja tri dana, pošto je slabljenje dolara podstaklo tražnju tog plemenitog metala kao alternative za investiranje.

Dolar je oslabio u odnosu na euro uoči sutrašnje raspodjele druge runde jeftinih trogodišnjih kredita, koju će sprovesti Evropska centralna banka (ECB) kao vid pomoći za banke eurozone, prenijela je agencija Bloomberg.

Evropske akcije porasle su nakon što je njemački parlament odobrio drugi paket za spasavanje Grčke, koji treba da pomogne toj zemlji da izbjegne bankrot.

Zlatne poluge za trenutnu isporuku poskupjele su za 0,5 posto na 1.776,52 dolara za uncu, dok je zlato za terminsku isporuku u aprilu na Njujorškoj robnoj berzi skočilo za 0,2 posto na 1.778,10 dolara.

Cijene zlata porasle su za 14 posto ove godine, poslije rasta od deset posto iz 2011, što je njihov jedanaesti uzastopni godišnji rast.

Analitičari koji su učestvovali u Bloombergovoj anketi prognoziraju da će ECB evropskim bankama vjerovatno ponuditi trogodišnje kredite u iznosu od 470 milijardi eura, nakon što im je 21. decembra već odobrila dugoročne zajmove vrijedne 489 milijardi eura.