biznis
0

Žitelji Glavatičeva i Bjelimića podržavaju program Vlade FBiH u energetskom sektoru

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo razgovarali su danas sa predstavnicima mjesnih zajednica Glavatičevo i Bjelimići o gradnji energetskih objekata u gornjem toku rijeke Neretve.

Predsjednici ovih mjesnih zajednica Emin Hebibović i Ramo Trnka, kao i predsjednik Upravnog odbora raseljenih lica sa lijeve strane Neretve Meho Pribinja, ovom su prilikom iznijeli jedinstven stav da je stanovništvo sa ovog područja skoro plebiscitarno podržava planove Vlade FBiH za izgradnju hidroelektrana na njihovom području.

Raspoloženje žitelja ovog kraja najbolje je pokazala provedena anketa na kojoj se 90 odsto anketiranih građana izjasnilo za gradnju energetskih objekata u kojoj vide jedinu šansu za perspektivan ostanak na ovom području i povratak preostalog raseljenog stavništva.

U suprotnom, kako su istakli, odavde bi i sadašnji stanovnici morali da odu, tim prije što bi se gradnjom hidrocentrale Ulog, koju RS ima u svom programu, i fizički ugrozio njihov opstanak.

  • Jedino rješenje je gradnja planiranih hidroelektrana što bi osiguralo zapošljavanje, izgradnju putne infrastrukture i razvoj turizma, čime bi ovaj kraj bio spašen - izričit je stav predstavnika MZ Glavatičevo i Bjelimići.

Premijer Branković ponovio je da Vlada svojim programima želi stvoriti podjednake uvjete za život i rad građana na svim područjima FBiH u čemu izgradnja novih energetskih objekata ima poseban značaj, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.