Revizori
0

Zgrada Vlade RS košta 174 miliona KM

FENA
Glavna služba za reviziju javnog sektora u Republici Srpskoj ukazala je ponovo na niz nepravilnosti u radu i nepridržavanje zakonskih odredbi javnih nabavki i drugog tokom rada u prošloj godini Generalnog sekretarijata Vlade RS-a, nekih ministarstava, Službe predsjednika RS-a, ali i predstavništava RS-a u svijetu.

Revizori su utvrdili i da je u decembru prošle godine, dok je Vlada RS-a donosila mjere štednje, kupljen "audi A-8" koji je koštao 229.000 KM ili prosječnih 650 penzija u RS-u.

U revizorskom izvještaju se navodi da taj luksuzni automobil nije kupljen u RS-u, već je za njega iz entitetskog budžeta dodijeljen novac predstavništvu RS-a u Njemačkoj pod stavkom "nabavka osnovnih sredstava“.

Nakon što je predstavništvo RS-a kupilo to vozilo za svoje potrebe, prenijelo ga je na Vladu RS-a bez naknade, ali je to predstavništvo samo par dane poslije kupilo za svoje potrebe "BMW“ vrijedan 60.000 KM.

O tome je danas premijer RS-a Milorad Dodik u izjavi novinarima rekao da će taj "audi“ biti zamijenjen po sistemu "staro za novo“ za dva vozila koja će služiti za potrebe ministarstava ili nekih drugih njenih službi.

Dodik je ustvrdio da je "audi A-8“ nabavljen u Njemačkoj "zbog sigurnosti“, a da ništa nije sakriveno.

"U BiH su određene kompanije, prije svega iz Sarajeva, monopolisale nabavku, a onda sklepaju ovdje automobile koji ne odgovaraju tehničkim karakteristikama i nesigurni su za vožnju“, tvrdi Dodik.

Kada je u pitanju Generalni sekretarijat Vlade RS-a, Glavna služba za reviziju javnog sektora u RS-u je u svom izvještaju dala niz preporuka jer nisu ispoštovane sve zakonske procedure, ali je i konačno objavljeno da ukupna vrijednost Administrativnog centra Vlade RS-a (nove zgrade Vlade RS-a) iznosi 174.397.330 KM.

Ona je evidentirana kao: građeviski objekti (119.904.329 KM), osnovna sredstva - oprema i namještaj (54.215.656 KM) i sitan inventar (277.344 KM). Zemljište je evidentirano po nabavnoj vrijednosti 1.450.384 KM.

Od toga se na poslovnu zgradu tzv. "Kulu“ (samu zgradu Vlade) odnosi 107.764.314 KM (74.611.088 KM objekat, 33.007.525 KM oprema i 145.702 KM - inventar), na stambeno-poslovnu zgradu, tzv. "zgradu Ministarstava“ 50.316.759 KM (31.972.560 KM - objekat; 18.212.557 KM - oprema i 131.642 KM - inventar) i na trg ispred zgrade Vlade 16.316.256 KM (13.320.682 KM - objekti i 2.995.575 KM - oprema).

Revizori su ukazali i na neke propuste u radu Službe predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića, među kojima se izdvajaju čak i stavke za kupovinu "službenih odjela“, posebne stimulacije obezbijeđenju i vozačima predsjednika, zatim troškove za mobilne telefone zaposlenih, ali i ponovo na rad Fonadacije za stipendiranje studenata "Dr. Milan Jelić“.

"I dalje je ostala praksa angažovanja lica po osnovu ugovora o djelu za određeni dio poslova“, upozoravaju revizori, između ostalog u izvještaju o radu Službe predsjednika RS-a za prošlu godinu.

Revizori preciziraju da su, shodno odluci o određivanju osnova za obračun plaća izabranih, postavljenih i ostalih zaposlenih, donesena rješenja o utvrđivanju prava na posebnu naknadu pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova koji vrše fizičko obezbjeđenje štićenih ličnosti, vozačima i šefu obezbjeđenja.

Mjesečno su isplaćivane naknade u fiksnom iznosu, a u drugoj polovini godine na osnovni koeficijent (utvrđen u Ministarstvu unutrašnjih poslova ili u Službi predsjednika) utvrđuje se dodatni koeficijent od 5 do 10. Po ovom osnovu evidentirano je, navode revizori, na poziciji troškova oko 54.000 KM.

Također, kod Službe predsjednika RS-a troškovi redovnog održavanja automobila se kreću od 10.000 KM do 13.000 KM po jednom automobilu, a troškovi upotrebe mobilnih telefona u prosjeku za jedan mjesec su iznosili od 105 KM do 1.208 KM.

Služba predsjednika je revidirane godine donijela Pravilnik kojim su propisani kriterijumi i iznosi finansiranja u okviru tekućih pomoći. Evidentirane transakcije na poziciji tekućih pomoći, koje se odnose na isplatu dijela stipendija koje dodjeljuje Fondacija ''dr. Milan Jelić'', nisu u skladu sa navedenim pravilnikom, upozoravaju revizori.

Također, novim Pravilnikom o naknadama i drugim primanjima izabranih, postavljenih i ostalih zaposlenih definisano je, između ostalog, i pravo na naknadu po osnovu službenog putovanja, upotrebe mobilnih telefona, smještaja i troškova za službena i radna odijela.

"Pravdanje jednog broja putnih naloga ne vrši se u roku koji je predviđen navedenim pravilnikom. Od ukupnog broja zaposlenih oko 68 posto ima pravo na naknadu troškova upotrebe mobilnih telefona. Iznosi se ograničavaju na 50, 100, 200, 400, 500 i 800 KM. Shodno navedenom pravilniku, Generalni sekretar predsjednika RS-a je posebnom odlukom, odobravao dio prekoračenja troškova u odnosu na limitirano i donosio rješenja o broju korisnika mobilnih telefona koji imaju pravo na naknadu troškova“, navela je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a.

Također, ukazali su i da se troškovi zakupa stanova dijelom odnose i na smještaj osoba kojima nije dato pravo na smještaj shodno tom pravilniku (vozač u radnom odnosu i osoba iz obezbjeđenja, angažovana po osnovu ugovora o djelu).

Naknada troškova po osnovu službenih odijela nije u potpunosti usklađena sa definisanim pravilima u dijelu koji se odnosi na količinu i vođenje evidencija o izdavanju službenih odijela.

Istim pravilnikom definisane su i naknade na ime troškova reprezentacije, a donesena je odluka o visini i načinu korišćenja sredstava reprezentacije na osnovu koje, između ostalog i svi zaposleni imaju pravo na dio reprezentacije u Službi predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića.

Ovo je samo dio iz izvještaja koje je upravo objavila Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a.

Revizori su imali i primjedbe na rad nekoliko ministarstava u Vladi RS-a. Određeni propusti nađeni su i u radu Sekretarijata za vjere Vlade RS-a.