biznis
39

Zbog spora dobavljača i VW-a zastoj u proizvodnji Golfa, 7.200 radnika preraspoređeno

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemački proizvođač automobila Volkswagen trenutno je u problemima zbog prekida proizvodnje automobila Golf, jer kompanija Prevent iz Wolfsburga ne isporučuje komponente.

Iz Volkswagena ističu da se problem odnosi isključivo na proizvodnju Golfa, ali ne i na ostale tipove automobila poput Tiguana ili Tourana. Zbog problema s dobavljačima više od 7.000 radnika te kompanije trenutno je raspoređeno na druge radne pozicije.

Članica Prevent Groupa Car Trim pokrenula je sudski spor s Volkswagenom te je, do okončanja spora, prekinula isporuku autopresvlaka. U međuvremenu i druga članica Prevent Groupa iz Njemačke ES Automobilguss prekinula je isporuku dijelova koji se ugrađuju u VW motore te je također pokrenula sudski spor.

Ipak, ako je poznato koliki je značaj Volkswagena za njemačku privredu, ovaj zastoj u proizvodnji je veliki problem, što pokazuje i činjenica da se vijest našla na naslovnicama najznačajnijih njemačkih medija.

"Prema dostupnim informacijama, ovdje se radi o izolovanom slučaju vezanom za isporuku jednog dijela komponenti koje se koriste u interijerima i motorima vozila. Programi Prevent Grupacije u Bosni i Hercegovini nisu afektirani i proces proizvodnje se odvija nesmetano", rekli su iz Prevent Grupacije u BiH za Klix.ba.