Proradila Mahovljanska petlja
0

Završen jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u BiH

Piše: D. T.
(Foto: Klix.ba)
Uz prisustvo velikog broja osoba iz političkog i javnog života RS-a, danas u 11 sati u saobraćaj je puštena Mahovljanska petlja, koja se smatra jednim od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u ovom bh. entitetu, ali i cijeloj zemlji.

Entitetski ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić svečano je uručila rješenje o odobrenju za upotrebu Mahovljanske petlje direktoru Javnog preduzeća “Autoputevi RS” Dušanu Topiću.

Svečanosti kod Laktaša prisustvovali su predsjednik RS Milorad Dodik, premijer ovog bh. entiteta Aleksandar Džombić, te ministri u Vladi, prestavnici izvođača radova i druge ličnosti iz političkog i privrednog života Srpske.

Na današnjoj svečanosti nije bilo uobičajenog presjecanja vrpce, a zvanice su se samo prošetale novoizgrađenom petljom, nakon čega su uslijedile izjave za novinare. Tokom otvaranja je ocijenjeno kako je Mahovljanska petlja jedan od najznačajnih infrastrukturnih projekata u BiH i regionu, te žila kucavica privrednog razvoja RS.

Još jednom je ponovljeno, kako je vrijednost radova na izgradnji ovog projekta iznosila je oko 11,5 miliona eura, te da su dodatni radovi na klizištu iznosili još oko 3,5 miliona eura. Novootvorena petlja, sa ukupnom dužinom saobraćajnica od 7.360 metara, spajat će izgrađeni autoput od Banje Luke do Bosanskke Gradiške sa budućim autoputem Banja Luka - Doboj.

Radovi na izgradnji petlje trajali su više od dvije godine, a izvodili su ih češki konzorcijum "OHL ŽS" iz Brna i "Niskogradnja" iz Laktaša. Tokom izvođenja radova utrošeno je 30.000 kubnih metara betona, 40.000 tona asfalta, 600.000 metara kubnih iskopa i nasipa. Na Mahovljanskoj petlji, koja zauzima površinu u prečniku od oko 1,5 kilometara, izgrađeno je sedam objekata, odnosno mostova i nadvožnjaka, od kojih je najduži 580 metara.

Novootvorena petlja smatra se jednim od najzahtjevnijih građevinskih poduhvata koji su urađeni na teritoriji BiH u poslednjih 20 godina.