Tržišna inspekcija
0

Zatvoreno 6 benzinskih pumpi "Petrola"

SRNA
Tržišna inspekcija Livanjskog kantona danas je zatvorila šest benzinskih pumpi vlasništvo "Petrola" iz Mostara, jer vlasnik u predviđenom roku nije otklonio nedostatke i nepravilnosti koje je naložio inspektor nakon izvršene konrole.

Ovu informaciju novinarima je potvrdio šef Inspektorata za promet, rad i radne odnose, tržišnu i ugostiteljsko-turističku inspekciju Željko Konta, koji je rekao da su zatvorene dvije benzinske pumpe u Livnu, te po jedna u Tomislavgradu, Kupresu, Bosanskom Grahovu i Drvaru.

Konta je naglasio da se preduzeće "Petrol", kao vlasnik benzinskih pumpi oglušilo o sva upozorenja i rješenja inspekcije kojim mu je naređeno otklanjanje nedostataka i nepravilnosti, radi čega se pristupilo nepopularnoj mjeri prinudnom zatvaranju i zabrani rada benzinskih pumpi do otklanjanja nedostataka i pribavljanja rješenja nadležnog opštinskog organa.

On je naglasio da zatvorene benzinske pumpe nisu ispunjavale minimalne tehničke uslove propisane zakonom i Pravilnikom koji je stupio na snagu 2006. godine, ali da je glavni razlog zatvaranja to što vlasnik benzinskih pumpi ima velika neizmirena dugovanja po osnovu poreza i doprinosa koje mora izmiriti da bi ponovo dobio odobrenje za rad pumpi.

U zatvorenim benzinskim pumpama bilo je zaposleno oko 30 radnika.