Zakon na mrtvoj tački
6

Zaboravljeni Zakon o igrama na sreću FBiH: Podjednako tišti zagovarače i protivnike oporezivanja

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zakon o igrama na sreću, zbog kojeg su se onomad lomila koplja predstavnika Hrvatske demokratske zajednice i Stranke demokratske akcije u Federaciji Bosne i Hercegovine, stavljen je po strani već tri godine, ali još uvijek podjednako tišti zagovarače i protivnike oporezivanja kladionica.

Jedni tvrde da bi oporezivanje kladionica utjecalo na znatno veće prihode u budžetu, a drugi da bi to dovelo do većeg broja nezaposlenih i isporuke tržišta igara na sreću stranom priređivaču. Tačnih analiza i projekcija, koje bi koristili kao argumente "za" i "protiv" oporezivanja, nemaju ni jedni, ni drugi.

Zakon u RS-u stupio na snagu, u FBiH na mrtvoj tački

Direktor Premier kladionice Krešo Vukoja izjavio je za Klix.ba, služeći se primjerom Zakona o igrama na sreću RS, koji je početkom godine stupio na snagu u tom entitetu, da su politički krugovi i vlasti kreirali zakon kako bi sebi s puta uklonili legalne domaće privatne kladionice i igre preuzeli u svoje okrilje.

"Država na taj način sama sebi uzima novac iz budžeta i prelijeva ga u privatne džepove pojedinaca koji imaju apsolutnu moć. Kako stvari sada stoje, legalnom tržištu igara na sreću u Republici Srpskoj ne piše se dobro i Republika Srpska će uskoro početi osjećati finansijske posljedice. Federacija BiH sebi takvo nešto ne smije dopustiti. Nadamo se i vjerujemo kako u Federaciji još uvijek ima odgovornih političara koji su spremni stati u zaštitu interesa države i suprotstaviti se uskom krugu ljudi koji pozicije u vlasti koriste za rad u korist stranih lobija", kazao je Vukoja.

Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću FBiH usvojene su u julu 2016. godine u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, ali nikada nisu dobile podršku u Domu naroda.

Vukoja tvrdi kako Premier kladionica nema nikakvih saznanja o tome što se trenutno događa kada je riječ o mogućim izmjenama Zakona o igrama na sreću, što, kako kaže, nije čudno s obzirom na to da Vlada FBiH i Ministarstvo finansija nikad nisu imali običaj i praksu uključiti priređivače u razgovore o mogućim zakonskim rješenjima.

Udar na budžet, gubitak radnih mjesta

Vukoja smatra da bi usvajanje zakonskog rješenja koje je dobilo podršku u Zastupničkom domu FBiH 2016. godine bilo katastrofalan udarac na domaće tržište igara na sreću i dovelo bi do ogromnih ekonomskih i socijalnih posljedica za Federaciju, jer bi značilo gubitke više desetaka miliona KM za budžet, gubitak hiljada radnih mjesta i razvoj ionako velikog domaćeg ilegalnog tržišta.

Predloženim izmjenama zakona u FBiH oporezivali bi se i dobici manji od 100 KM, kojih je najviše, kada je riječ o ukupnim dobicima građana u kladionicama u BiH.

"Već sada se u Federaciji oporezuju igrači, tj. sve uplate i svi dobici iznad 100 KM, što je potpuna suprotnost u odnosu na uređena evropska tržišta gdje država ne oporezuje igrače, tj. građane, nego svoj dio kolača uzima kroz oporezivanje prihoda kladionica. Ukoliko bi Federacija BiH povećala poreze igračima, igrači bi masovno napuštali domaće kladionice i tražili druge povoljnije mogućnosti za igru, a to automatski znači razvoj i jačanje ilegalnog klađenja od kojeg država trpi enormne štete", rekao je on.

Naglašava da prijedlog zakonskog rješenja koje je 2016. godine usvojio Zastupnički dom nije proizvod stručne analize unutar Vlade FBiH i ministarstva, nego djelo domaćih i stranih lobija koji rade protiv interesa Federacije BiH, a u korist pojedinaca.

"Bilo ko može pročitati taj prijedlog zakona i shvatit će da su sportsko klađenje i RNG igre drastično više oporezovani nego automati. Na sportsko klađenje i RNG igre predlaže se oporezivanje svih uloga i svih dobitaka, dok na automatima nema oporezivanja ni uloga ni dobitaka, nego samo porez na razliku, tj. na prihod priređivača. A kada uzmete u obzir činjenicu da su sportsko klađenje i RNG igre glavni dio poslovanja domaćih kladionica, a da su automati koje koristi Lutrija BiH u vlasništvu stranaca, logičan je i ispravan zaključak da pojedinci iz Vlade FBiH, Ministarstva finansija i političkih krugova bliskih SDA, koje je prije hapšenja predvodio nekadašnji federalni zastupnik Amir Zukić, rade sve kako bi zakon favorizirao lutriju i automate, a na štetu privatnih domaćih kladionica", zaključio je Krešo Vukoja.

Interes vlasnika kladionice zaštićen

Amir Zukić je za Klix.ba nakon usvajanja izmjena zakona u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH kazao kako će tim izmjenama budžet općina i FBiH biti veći u rasponu od 50 do 100 miliona KM.

"Smatram da su ovim zakonom u jednak odnos stavljeni svi organizatori igara na sreću. Lutrija čini samo tri posto ukupnog biznisa koji obuhvataju kladionice i dosadašnji doprinos državnom budžetu lutrije je značajniji nego od ostalih organizatora igara na sreću", istakao je Zukić.

Naveo je kako bi stupanjem na snagu izmjena svi dobici u igrama na sreću koji su veći od 100 KM bili oporezovani i da kladionice ne bi mogle fiktivno prikazivati te dobitke te kako bi online klađenje bilo mnogo uređenije nego što je bilo.

Ipak, to nekada goruće pitanje u FBiH već više od dvije godine je mimo dnevnog reda i u najvećoj mjeri zavisi od koalicionih odnosa i političkim prilikama na relaciji SDA - HDZ.