Sporne izjave Mađara
78

SDA optužila Varhelyija da širi velikosrpsku propagandu: Treba se posvetiti problemu negiranja genocida

N. Ž.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelyi boravio je u službenoj posjeti Beogradu, tokom koje je izrazio protivljenje usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici. Na njegove izjave je reagovala SDA.

U svojoj reakciji na ove sporne izjave, iz SDA navode da je zasnovana na neistinama.

"Izjava evropskog komesara za proširenje i susjedstvo Olivera Varhelyja kojom se protivi usvajanju rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, tvrdeći da se njome pokušava nametnuti kolektivna krivica srpskom narodu, ne samo da je u suprotnosti sa vrijednostima na kojima počiva Evropska unija već je zasnovana na potpunim neistinama", kažu iz SDA.

Kako dalje navode, u rezoluciji se ne spominje niti jedan narod ili država.

"Rezolucija o Srebrenici ne stigmatizira niti u bilo kojem kontekstu nameće kolektivnu odgovornost srpskom narodu. U njoj se čak i ne spominje etnička, institucionalna ili bilo koja druga pripadnost onih koji su počinili genocid već je isključivo posvećena čuvanju sjećanja na žrtve i osudi negiranja sudski utvrđenih činjenica", dodaju iz SDA.

Istakli su da se on, ovim izjavama, pridružio grupi ljudi koji negiraju genocid u Srebrenici, te mu uputili savjet.

"Ovakvim tvrdnjama Varhelyi se svrstava među one koji negiraju genocid i koji potpuno pogrešnim interpretiranjem sadržaja i suštine rezolucije zapravo nameću kolektivnu odgovornost srpskom narodu.

Umjesto širenja velikosrpske propagande, Varhelyi bi se kao evropski komesar trebao posvetiti suzbijanju prakse negiranja genocida koja je pogubna po proces stvarnog pomirenja i trajne stabilizacije regiona, a samim time i po evropsku perspektivu država Zapadnog Balkana", dodaju iz ove stranke.

Podsjetili su na rezolucije Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici, ali i kritikovali izostanak reakcija među domaćim funkcionerima.

"Varhelyjev stav u suprotnosti je i sa tri rezolucije Evropskog parlamenta, u kojima se ističe činjenica da je u Srebrenici počinjen genocid, precizno navodeći odgovorne za taj zločin. Stoga Evropska komisija ima posebnu obavezu da se javno ogradi i osudi Varhelyjevo protivljenje usvajanju Rezolucije.

Zabrinjavajući je izostanak konkretne reakcije predstavnika vlasti na državnom nivou, a naročito ministra vanjskih poslova BiH koji poziciju koju obnaša, umjesto intezivnog lobiranja za usvajanje Rezolucije i za sprečavanje širenja netačnih interpretacija njenog sadržaja, zloupotrebljava i skoro u potpunosti koristi za odbranu od problema koje ima sa međunarodnim i domaćim policijskim agencijama", ističu iz SDA.