Potreban snažniji nadzor
64

Papa Franjo upozorio svjetske lidere na opasnosti koje donosi umjetna inteligencija

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Papa Franjo je pozvao lidere bogatih svjetskih demokratija da u prvi plan rasprava stave upotrebu umjetne inteligencije, upozorivši da moćna tehnologija nosi i opasnost od "pretvaranja ljudskih odnosa u obične algoritme".

Papa se danas obratio na godišnjem samitu Grupe sedam (G7), gdje je došao na poziv domaćina Italije da govori o opasnostima koje može izazvati umjetna inteligencija.

Istakao je da političari moraju preuzeti vodstvo kako bi umjetna inteligencija bila skoncentrirana na čovjeka, naglašavajući da odluke trebaju donositi ljudi, a ne mašine, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

"Osudili bi čovječanstvo na budućnost bez nade ako bi oduzeli sposobnost ljudima da donose odluke o samima sebi i svojim životima, osuđujući ih da zavise od izbora mašina", rekao je Papa.

Papa Franjo namjerava iskoristiti priliku da se pridruži brojnim zemljama i globalnim tijelima koji se zalažu za snažniji nadzor nad umjetnom inteligencijom.

Evropska unija među prvima je poduzela korake u tom pravcu, sa Zakonom o umjetnoj inteligenciji koji treba stupiti na snagu tokom naredne dvije godine i koji bi mogao da djeluje kao globalni model.

Američki predsjednik Joe Biden također je zatražio usvajanje strožih zakona u toj oblasti.