Tržišta burno reagovala
22

Skok radikalne desnice u Francuskoj izazvao haos na berzi, stranka Marine Le Pen "povukla" obećanja

N. Ž.
Marine Le Pen i Jordan Bardella (Foto: EPA-EFE)
Marine Le Pen i Jordan Bardella (Foto: EPA-EFE)
Berza u Francuskoj je imala značajan pad, a eksperti kažu da je glavni razlog odličan rezultat ekstremne desnice koju predstavlja stranka Nacionalni skup, koju predvodi Marine Le Pen.

Pobjeda Nacionalnog skupa na izborima za Evropski parlament, zajedno s najavom prijevremenih izbora gdje se ekstremnoj desnici daju odlične šanse za pobjedu, izazvala je negativnu reakciju na berzama.

Glavni razlog, prema analizama u Francuskoj, je predizborna platforma Nacionalnog skupa, koji je najavio uvođenje tarifa za vanjsku trgovinu, kao i povećanje javne potrošnje.

To je posebno kritično za Francusku, državu koja već ima ogromne probleme s pretjeranom javnom potrošnjom.

Jordan Bardella, formalni lider Nacionalnog skupa, prepoznao je da bi implementacija programa njegove stranke uzrokovala nestabilnost, pa je najavio da će neke dijelove "sačuvati za kasnije".

Među programima koji neće odmah krenuti u realizaciju je reforma penzionog sistema, odnosno spuštanje granice na 60 godina za određene kategorije radnika. Dužnosnici ove stranke najavili su da bi se ovaj program, između ostalih, mogao raspravljati 2026. godine.

Ipak, neki programi, poput smanjenja PDV-a na gorivo, plin i struju, bi trebali biti fokus ekonomskog programa Nacionalnog skupa.