Redovna sjednica
0

Vlada HNK odobrila sredstva za subvencije mladima za porez na promet nekretnina i rente

V. K.
Vlada HNK na današnjoj je 18. redovitoj sjednici usvojila Odluku o odobravanju novčanih sredstava iz Budžeta HNK za 2024. godinu s pozicije Ureda predsjednice Vlade HNK ''Subvencije mladima za porez na promet nekretnina i renta''

Ured predsjednice Vlade objavio je Javni poziv za ostvarivanje prava na refundiranje plaćenoga poreza na promet nekretnina ili naknade za pogodnost građevinskog zemljišta (rente) i naknade troškova uređenja građevinskog zemljišta kod kupnje/građenja prve stambene nekretnine za mlade porodice na području HNK iz sredstava Budžeta HNK za 2024. godinu.

Poziv ostaje otvorenim do utroška sredstava odobrenih za tu namjenu u Budžetu za tekuću godinu, a najkasnije do 31. januara. Novčana sredstva za refundiranje plaćenoga poreza ili rente bit će odobravana prema redoslijedu zaprimljenih zahtjeva, a do utroška sredstava planiranih Budžetom.

Na prijedlog Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša, Vlada je prihvatila uredbe o članarinama u Turističkoj zajednici HNK i boravišnoj taksi u HNK.

Vlada je usvojila odluke o dodjeli koncesija o obavljanju elektroprivredne djelatnosti proizvodnje i distribucije električne energije izgradnjom elektroenergetskih objekata fotonaponskih elektrana na području Mostara i Čitluka.