biznis
0

Wall Street nagovještava izlazak iz recesije?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki terminski indeksi i u utorak su u porastu, ukazujući na nastavak pozitivnog raspoloženja na Wall Streetu, dok ulagači očekuju podatke o prodaji postojećih kuća u SAD-u te konačnu procjenu BDP-a za treće tromjesečje.

Dow Jones terminski indeks u 14.00 sati bio je u plusu 47 bodova, a terminski Nasdaq indeks 10,75 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks ojačao je 5,9 bodova, i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospjeća terminskog ugovora.

Ekonomisti procjenjuju da će broj prodanih postojećih kuća u SAD-u u novembru porasti treći mjesec zaredom, što bi bio znak da se stabilizira situacija na posrnulom američkom tržištu nekretnina.

Očekuju i da će današnja konačna procjena BDP-a pokazati njegov rast u trećem tromjesečju za 2,8 posto na godišnjoj razini.

"Postoje razmišljanja da bi BDP mogao biti i iznad konsenzusa ekonomista, i to podupire terminske indekse. Podatak o BDP-u trebalo bi da uvjeri ulagače kako je recesija zaista završila, dok bi snažnija prodaja kuća bila još jedan znak da se pokazatelji kreću u pravome smjeru", ističe Kim Caughey, analitičarka pri Fort Pill Capital Groupu.

I na evropskim berzama, ponajviše zahvaljujući rastu cijena bankarskih i naftnih dionica, najvažniji indeksi u utorak su na dobitku.

Londonski Ftse indeks u plusu je 1,06 posto, na 5.350 bodova, frankfurtski DAX 0,4 posto, na 5.953 boda, a pariški CAC 0,66 posto, na 3.897 bodova.