biznis
0

VTK BiH: Akreditovane kontrolne kuće opredijeljene EU standardima

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Akreditovane kontrolne kuće u BiH opredijeljene su da svoju aktivnost i razvoj temelje na direktivama EU, istaknuto je danas na sjednici Asocijacije akreditovanih tijela za ocjenjivanje usklađenosti, certificiranje i verificiranje (OCV) u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu.

Predsjedavajući te asocijacije Dujo Jovanović izjavio je novinarima da u BiH postoji izgrađen sistem kontrole proizvoda prilikom uvoza i izvoza i kontrole domaće proizvodnje.

Kontrolne kuće su akreditovane kod Instituta za akreditaciju BiH i bilo da se radi o inspekcijskim tijelima ili laboratorijama zadovoljavaju utvrđene kriterije.

Asocijacija je osnovana prije godinu i po dana i okuplja osam pravnih subjekata (Euroinspekt Sarajevo, Herkon Mostar, GIT Tuzla, Inspekt RGH Sarajevo, Metalurški institut “Kemal Kapetanović" Zenica, Sistem Qualiota s Pala, Tehnoinspekt Sarajevo i Zik Mostar).

Sve kontrolne kuće su, dodao je Jovanović, akreditovane i kod evropskih kuća za akreditaciju po ISO standardu, a jedan broj se prijavio Evropskoj komisiji za praćenje i razmjenu analiza i ispunjavanje kriterija Evropske komisije.

-U ovoj oblasti stanje se može ocijeniti dosta dobrim što se tiče kontrolnih kuća i njihove spremnosti i pripremljenosti, ali se nedostaci javljaju u primjeni regulative, odnosno zakona jer u nekim slučajevima nisu doneseni popratni akti, pravilnici ili odluke - izjavio je Jovanović.

Sistem akreditovanja sve više postaje nezamjenjiv mehanizam dokaza kompetencije ovih tijela koji omogućuje brži i jeftiniji promet robe i usluga na tržištu, te doprinosi većoj zaštiti i povjerenju potrošača.