Komentari (6)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Nije mi jasno zašto se SARAJEVO-X.COM malo više ne angažuje povodom ovog pitanja. Poželjno je i kod nas pokrenuti udruženje korisnika kredita u CHF-ovima, kao što je udruženje FRANAK u Hrvatskoj. Pita li se iko kolika je odgovornogs Agencije za bankarstvo koja nadgleda rad banaka i koja je dopustila da banke rade na rubu, pa i čak mimo zakona. Posebno bi trebalo ispitati odgovornost Zlatka Barša, direktora Agencije za bankarstvo koji ima plaću oko 10.000 KM, a priča se da mjesečno primo oko 100.000,00 KM mita od banaka . Ne znam da li je to istina, ali ne znam da li njih tamo iko kontroliše a tamo ima 70-ak neznalica koji imaju prosječnu plaću 3.600,00 KM da bi pokrivali greške banaka. Ne znam da li uopšte postoji nadzor nad Agencijom za bankarstvo FBIH i ko ga vrši, ne sjećam se nijednog njihovog izvještaja o radu prenesenog u medijima. Inače gdin Zlatko Barš je Hrvat iz Čapljine, čiji CV stane u 2 rečenice, a toliko stručnijih od njega al on je podoban i kadar HDZ-a.
Znači\"u tom grmu leži zec\".Cijelo se vrijeme pitam zbog čega su neki dizali kredite u Šv.Francima,znači manja kamata. kako ja sad kontam najbolje su prošli oni koji su digli u KM-ovima. PS.ŽIRANT NI OCU SVOM.
Nema nikakvig razloga da drzava subvencionira ikakve kredite. Drzava treba samo da naparavi zakone kako treba i ne bi bilo ovakvog lihvarenja od strane banaka. Građani koji su uzeli kredite u francima bili su prevareni od strane banaka, navučeni nižom kamatnom stopom, i pouzdano znam da su im bankarski službenici pri uzimanju kredita govorili da franak moze bu budućnosti samo simbolično rasti, da je to valuta koja citiram ima \"stabilan kurs već 100 godina\" i da se ne bi trebao očekivati neki veći rast. Znači, običan, prosječni građanin je prevaren, jer običan prosječni građanin kada uzima kredit ne mora biti ekonomski stručnjak, njemu samo trebaju biti predočene istinite i tačne informacije kao i neophodna upozorenja koja su banke morale, a nisu davale građanima. Kada su banke odobravale kredite, izračunavale su kreditnu sposobnost dužnika na način da je kreditno mogla biti opterećena samo polovina plaće, da bi po rastu franka sada dužnici imali opterećeno čak i do 80 % plaće.????
ide švicarac na 2,50 !!!
Kaze \"Zbog enormno visokog rasta kursa švicarskog franka, mnogi građani BiH dovedeni su u situaciju da su im rate kredita koji su vezani uz ovu valutu skoro udvostručene. Međutim, vlast, kao ni banke ne preduzimaju ništa tim povodom.\" Ukoliko drzava ili FBiH ucini bilo sta po pitanju subvencija za ovakve kredite, prvi cu tuziti tu istu drzavu zbog diskriminacije. Naime, nas 80% kreditno zaduzenih smo uzeli kredite koji su vezani za euro sa kamatnim stopama od 7 - 13%, dok su \"pametna gospoda\" uzimali kredite u CHF sa kamatnom stopom od 4 - 9%. E sada, kaze se da su dosle okolnosti na koje gradjani nisu imali uticaja, pa bi drzava trebala da im pomogne. U redu, ali hocu i ja pomoc jer sam uzeo kredit u vezan za euro i rata mi je cca 350 KM, od tada do danas tri puta mi je snizena plata, pa mi je sada iznos rate znatno veci od 50% plate. HOCU I JA (i svi slicni meni) POMOC!!!
Eh da Bogd\'o nisu na vlasti već 20 godina ove sluge Rusije i Amerike i da nam pola zemlje nije pod smrdskom okupacijom, pa da Bosna bude neutralna i da cvijeta kao Švica...