Uprkos prognozama
0

Vrijednost švicarskog franka u BiH ne opada

SRNA
Vrijednost švicarskog franka u BiH nije opala i njegov srednji kurs iznosi rekordnih 1,774 maraka.

Švicarska centralna banka juče je saopštila da je vrijednost franka precijenjena i da će preduzeti oštre mjere protiv tog trenda.Odlučeno je da će ciljani nivo tromjesečnog LIBOR-a (Londonska međubankovna ponudbena kamatna stopa) biti doveden što bliže nuli, da će znatno biti povećana ponuda švicarskog franka na finansijskim tržištima u sljedećih nekoliko dana, te podignuti bankarski depoziti pri banci sa sadašnjih 30 milijardi na 80 milijardi franaka.

Nakon jučerašnjeg saopštenja iz Švicarske centralne banke, frank je odmah pao za 2,1 posto u odnosu na euro i oko jedan posto u odnosu na dolar. 

Međutim, analitičari tu intervenciju komentarišu kao korak koji će imati više psihološki efekat od stvarnog, a na to upućuje i razvoj globalne situacije.

"Tokom zime kurs franka bi mogao i dalje rasti. SAD će kreditni rejting najvjerovatnije biti srezan, a tu je i rastuća zabrinutost u vezi sa Italijom i Španijom, što će dodatno uzdrmati eurozonu. Sve to ukazuje da bi franak kratkoročno mogao rasti", smatraju analitičari.

Ekonomski analitičar iz BiH Damir Miljević očekuje da će švicarski franak početi da pada u narednih tri do šest mjeseci.

Zbog enormno visokog rasta kursa švicarskog franka, mnogi građani BiH dovedeni su u situaciju da su im rate kredita koji su vezani uz ovu valutu skoro udvostručene. Međutim, vlast, kao ni banke ne preduzimaju ništa tim povodom.
Miljević je upozorio da domaću vlast ne interesuje ni ekonomija, ni privreda, ni građani. Interesuje je "samo budžet, tačnije ono što je od njega ostalo". 

Za razliku od BiH, Hrvatska, koja je nedavno uvela i mogućnost reprograma duga, odlučila je da pomogne svojim građanima.

"Vlada će od banaka tražiti da se rata stambenih kredita u švicarskim francima fiksira po kursu od 5,8 kuna ili manje, i to je minimum ispod kojeg se neće ići", rekla je juče premijerka Jadranka Kosor.

Ona je najavila da će Vlada na idućoj sjednici predložiti izmjene zakona kojima bi se kamatne stope mogle smanjivati i ispod četiri posto, odnosno budući da Sabor trenutno ne zasjeda Vlada donijeće uredbu za zakonskom snagom. 

Kosorova je pozvala i Hrvatsku narodnu banku da se uključi u rješavanje problema kredita u francima. "Ako su građani u teškoćama ne svojom krivicom, nego sticajem okolnosti, svi moramo da prionemo poslu. Uvjerena sam da će banke ne samo prionuti, nego možda predložiti i još neki dodatni model", rekla je ona.

Ministar finansija Martina Dalić rekla je da će "najmanje dio" banaka odobriti ovakav prijedlog. "Razlog je jednostavan - ova kretanja kursa franka mogu se uporediti s efektom neočekivane elementarne nepogode i Vlada je morala da reaguje i ukaže bankama na ovaj problem", dodala je Dalić. 
Rastuća zabrinutost investitora zbog ekonomskog usporavanja u zoni eura podigla je kamatne stope na obveznice Španije i Italije na rekordne nivoe.

Prinos na desetogodišnje španske obveznice juče je povećan na čak 6,45 posto, što je najviši nivo od uvođenja eura.

Ta kamatna stopa je blizu nivoa koji su bilježeni u Grčkoj, Irskoj i Portugaliji prije nego što su te zemlje morale da zatraže međunarodnu pomoć za spasavanje i primorala je premijera Španije Josea Luisa Zapatera da odloži svoj odmor kako bi nadgledao situaciju.

Ponovno buđene dužničke krize uglavnom je povezano sa svjetskom rasprodajom dobara koje ulagači vide kao riskantne - kao što su obveznice Italije i Španije. Obje zemlje mogu i dalje da se zadužuju po tekućim stopama, ali to je sve skuplje i povećava dužničku masu koja je i razlog nemira na tržištu.

Pogoršanje dužničke krize u zoni eura moglo bi da primora taj monetarni blok da na kraju poveća svoj 440 milijardi eura (625 milijardi dolara) vrijedan fond za spasavanje finansijski oslabljenih članica, uprkos političkom protivljenju glavnih uplatioca u taj fond, ukazali su pojedini ekonomisti i analitičari. 
Lideri eurozone su na prošlomjesečnom vanrednom samitu dogovorili da se novac iz Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF) koristi na nov način radi borbe s krizom, ali nisu učinili veći korak kojem su se nadali investitori - nisu povećali obim EFSF. 

Od tada su dužnički problemi u zoni eura produbljeni i zaprijetili su da se prošire van manjih članica, kao što je Grčka, na veće zemlje poput Španije i Italije.