Bh. radnici u Azerbejdžanu
0

Vlasnik firme "Serbaz" u bjekstvu

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Vlasnik firme "Serbaz" Bojo Vučenović, koji je najodgovornija osoba za situaciju u kojoj su se našli radnici iz BiH u Azerbejdžanu, nalazi se u bjekstvu, navodi se u odgovoru azerbejdžanskog Ministarstva inostranih poslova koji je tražila Ambasada BiH u Ankari.

U tom pismu je navedeno da je Vučenović, inače državljanin BiH, stvarni vlasnik firme u Azerbejdžanu i da azerbejdžanske vlasti ne znaju gdje se on sada nalazi.

Iz azerbejdžanskog MIP-a navode da Vučenović vodi kompaniju bez ikakve pravne osnove i da je svojim neprofesionalnim vođenjem i manjkom stručnosti učinio da firma pretrpi teške finansijske gubitke, čime su i plate radnika ostale u drugom planu.

Klijent, koji je odlučio da sprovede reviziju kako bi utvrdio finansiranje za sljedeću godinu otkrio je ove malverzacije. Ispostavilo se da građevinski materijal nije plaćan duže vrijeme i da Vučenović mjesecima nije plaćao radnike, te je tako "praktično ponižavao i omalovažavao svoje sunarodnike", navodi se u odgovoru iz MIP-a Azerbejdžana, koji je u posjedu "Nezavisnih novina".

U pismu se ponavlja da je revizija urađena i da su sve ove činjenice utvrđene u odsustvu Vučenovića, najodgovornije osobe za ovu situaciju.

Uprkos svemu tome, ističe se u pismu, svim radnicima koji su željeli da napuste firmu isplaćene su zaostale plate i obezbijeđen im je avionski prevoz do kuće, a sav personal i radnici i dalje imaju stan, hranu i avansne uplate.

Odgovor je načinjen da bi Ambasada BiH u Turskoj bila detaljno upoznata sa situacijom u kojoj su se nalazili radnici iz BiH koji su u Azerbejdžanu bili na privremenom radu preko firme "Serbaz".
Ovaj izvještaj, kažu u Ministarstvu inostranih poslova BiH, proslijeđen je Savjetu ministara BiH i entitetskim vladama i ove institucije bi trebalo da razmotre šta će dalje raditi s ovim slučajem.

U proteklih mjesec dana medijima su se javili radnici iz BiH koji su bili na privremenom radu u Azerbejdžanu preko firme "Serbaz", tvrdeći da su konstantno zlostavljani na razne načine i da se nisu mogli vratiti kući zbog oduzetih pasoša i bez isplaćenih plata, što su neki, koji su se vratili kućama, i potvrdili.