biznis
0

Vlada RS o dugu za gas

www.biznis.ba
Vlada Republike Srpske zaključila je da od ukupno 104,8 milona USD, koliko BiH duguje Ruskoj Federacija za prirodni gas isporučivan od 1991. do 1995. godine, na RS otpada samo 4,19 milona USD, saopštio je ministar finansija RS Alaksandar Džombić nakon sjednice Vlade.

On je rekao da je Vlada RS usvojila informaciju o međuentiteskoj raspodjeli tog duga i da je zinteresovana da se to pitanje što prije riješi, kako bi se pristupilo pregovorima o potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijim. “Vlada je prihvatila informaciju, uz niz zaključaka koje treba da realizuju Ministarstvo privrede, energetike i razvoja, Ministarstvo za ekonomske odnose i koordinaciju, Ministarstvo finansija i Gas-Promet Pale, a zaključci će biti dostavljeni i Ministarstvu finasija i trezora BiH”, kazao je Džombić.

Navodeći te obavezujuće zaključke, on je rekao da se ne prihvata prebijanje potraživanja BiH prema Ruskoj Federaciji po klirinškom saldu od 125.157.834,38 USD sa dugom preduzeća iz BiH za isporučivani gas u ratnom periodu, već se traži da najmanje jedna trećina tih potraživanja pripadne RS, a Federaciji BiH (FBiH) dvije trećine.

Vlada je prihvata da RS učestvuje u regulisanju duga za isporučeni gas, ali traži da se ukupan dug od 104,8 milona USD, koji se vodi kao komercijalni dug “Energoinvesta” Sarajevo prema “Gazeksport” Moskva umanji za 22,7 milona USD, koji su u isključivoj nadležnosti “Energoinvesta” i FBiH. Također, traži da se ukupan dug umanji za 17,76 milona USD, jer je taj iznos “Nis Gas” Novi Sad priznao “BH Gasu” Sarajevo na ime neplaćenih penala iz ratnog perioda.

Kada se odbiju te dvije cifre, Vlada smatra da se ukupan preostali dug za ruski gas od 64,35 milona USD treba raspodjeliti po princopu krajnjeg korisnika i podsjeća da je u aprilu 2002. godine konstatovano da je u RS potrošeno 28,47 posto isporučeniog gasa, a u Federaciji BiH 71,53 posto, što znači da RS treba da plati 18,32 milona USD, a FBiH 46,03 miliona USD. Vlada još traži da se taj dug potrošača iz RS od 18,32 miliona USD prebije, odnosno kompenzira sa ukupnim potraživanjima “Birača” Zvornik prema “Energonvestu” Sarajevo iz 1996. godine, koja iznose 14,3 milona USD, nakon čega bi dug potrošača iz RS bio 4,19 miliona USD.