Donja Saksonija
0

Vlada FBiH treba olakšati put preduzećima u BiH

FENA
Premijer njemačke savezne pokrajine Donje Saksonije i član Nadzornog odbora Volkswagen AG Christian Wulff apelirao je danas prilikom posjete firmi Volkswagen Sarajevo d.d. na Vladu Federacije BiH i Vijeće ministara BiH da podrže šanse koje ima ovo i druga preduzeća, da im olakšaju put i "ne stavljaju kamenje na put".

Pritom je mislio na neke probleme s carinama i porezima te naglasio da bi bilo "na radost svih" kada bi se ti problemi riješili.

Nakon sastanka s upravom Volkswagena Sarajevo, predvođene predsjednikom Nadzornog odbora Lotharom Sanderom, Wolf je izjavio da je veoma očaran naporima Volskwagena Sarajevo i partnerske firme "Prevent" u vezi s brojnim aktivnostima koje su poduzete za rast ove fabrike.

Veoma radosna je vijest za BiH i Sarajevo, ocijenio je on, da uprkos potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s kojim postaje nerentabilna SKD montaža u Volskwagenu Sarajevo, ova firma uspijeva povećati broj zaposlenih.

Puna proizvodnja Volkswagenovih automobila u Sarajevu trenutno nije planirana, budući da postojeći kapaciteti Volkswagena nisu u potpunosti iskorišteni. Postoje, međutim, dobre perspektive za proizvodnju različitih dijelova za Volkswagenova vozila, kazao je Wulff.

Dodao je da je kraktoročno planirana proizvodnja jednog vozila na elektropogon, ali u dosta malim količinama. To ne bi bilo Volkswagenovo vozilo, nego vozilo koje bi ova kompanija proizvodila za druge firme.