Rezultati istraživanja
0

Violeta je četvrta najjača robna marka u BiH

Sarajevo-x.com
Kompanija Valicon koja provodi PGM istraživanje donosi najnovije podatke o najjačim robnim markama - sliku i pozicioniranost vodećih robnih marki u Bosni i Hercegovini.

Kao i prethodne godine, samo se jedna domaća robna marka nalazi među 10 najjačih marki u BiH. Riječ je o proizvođaču iz Tomislavgrada – kompaniji Violeta, koja je sa svojim istoimenom markom toaletnog papira najuspješnija marka u BiH.

Prvo mjesto na listi najjačih marki u BiH ove godine zauzima najpoznatije svjetsko osvježavajuće piće Coca-Cola. Prošlogodišnja vodeća marka Argeta se prema najnovijim rezultatima nalazi na drugom mjestu. Treće mjesto na listi zauzima poznata vrsta mliječne čokolade – Milka.

Kompanija Violeta je ove godine zauzela je visoku četvrtu poziciju, što predstavlja napredak od dva mjesta na listi najjačih marki u BiH. Peto mjesto pripada zvakačoj gumi Orbit, a šesto mađarskom ulju Floriol. Na sedmom mjesto se nalazi njemačka krema za lice – Nivea.

Na kraju tabele najjačih smjestile su se tri marke iz Hrvatske. Multivitaminski instant-napitak Cedevita se nalazi na osmom mjestu. Čokolada Dorina je na devetom mjestu, dok je na dnu liste Top 10 Podravkina Vegeta.

Top lista najjačih robnih marki široke potrošnje u BiH

Interesantno je vidjeti kako izgleda lista najjačih domaćih robnih marki. Ponovo, marka Violeta pokazuje svoju snagu i to kroz više kategorija. Naime, prema ovogodišnjim rezultatima kompanija Violeta među deset najjačih, pored toaletnog papira, ima još tri marke: na drugom mjestu Violeta maramice, na četvrtom Violeta salvete i na šestom Violeta kuhinjske ručnike. Na trećem i petom mjestu, između robnih marki kompanije Violeta smjestile su se robne marke Klas brašno i Bimal ulje. Klas na ovoj top listi ima i još jednog igrača, ponovo brašno, ali marku Zlatni puder. Osmo mjesto na top listi zauzeo je Sarajevski kiseljak, dok je na devetom mjestu kafa iz Visokog – Vispak. Deseto mjesto je ove godine pripalo marki Ovako iz kategorije mesnih proizvoda.

Top lista najjačih domaćih robnih marki široke potrošnje u BiH