biznis
0

Valentin Inzko posjetio MKF Prizma

Sponzorirani članak
Valentin Inzko s uposlenicima MKF Prizma
Valentin Inzko s uposlenicima MKF Prizma
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko posjetio je kompaniju MKF Prizma, koja je nedavno rangirana među pet najboljih mikrofinansijskih institucija u Evropi.

Tokom posjete Inzko se upoznao sa izvanrednim dostignućima ove fondacije, koja uspješno posluje već punih 15 godina.

"Prizma je pravi primjer institucije koja je uspješna i prepoznata ne samo na lokalnom, već i na međunarodnom planu, posebno imajući u vidu da kroz kreditiranje mikrobiznisa i poljoprivrede, kao najzapostavljenijih ali i najvažnijih generatora budućeg ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine, fondacija svojim radom i djelovanjem doprinosi smanjenju siromaštva i povećanju zaposlenosti", izjavio je Inzko.

Podrška Kenanu Crnkiću
Podrška Kenanu Crnkiću
Visoki predstavnik je posebno istakao imenovanje dr. Kenana Crnkića, dugogodišnjeg iznimno uspješnog generalnog direktora i odnedavno predsjednika Upravnog odbora MKF Prizma, na poziciju potpredsjednika Evropskog komiteta za mali biznis i preduzetništvo (ECSB) kao posebno priznanje, te istovremeno ocijenio da su mladi i međunarodno visoko obrazovani i afirmisani ljudi poput Crnkića budućnost naše zemlje.

U srdačnom i sadržajnom razgovoru Inzko je upoznat sa budućim ambicioznim planovima Prizme, ali i sa preprekama i teškoćama sa kojima se ista susreće uslijed nedovoljne institucionalne podrške, te je pozvao sve nadležne državne strukture i Agencije da kroz partnerski odnos doprinesu afirmaciji ovako uspješnih kompanija, te da kontinuirano rade na stvaranju boljeg i povoljnijeg ambijenta za njihovo poslovanje.

Inače, MKF Prizma je osnovana uz pomoć sredstava Vlade Sjedinjenih Američkih Država davne 1997. godine. Trenutno je vodeća mikrokreditna organizacija u Bosni i Hercegovini i široj regiji, sa 50 registrovanih filijala, iz kojih više od 250 mladih i visoko obučenih kadrova opslužuje 70.000 aktivnih klijenata u 100 opština na prostoru cjelokupne države. U svom dosadašnjem radu Prizma je podijelila više od 390.000 kredita u ukupnom iznosu od preko 630 miliona KM. Pored izvanrednih rezultata, dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja na domaćem i međunarodnom nivou, te je kao takva uvrštena i među 50 najboljih institucija u svijetu.