biznis
0

Uspješna poslovna godina Željeznica Federacije BiH

FENA
Željeznice Federacije BiH (ŽFBiH) tokom ove godine prevezle su 8,3 miliona tona robe, što je za oko 15,8 posto više u odnosu na prošlu godinu i 11,2 posto u odnosu na plan, istakao je danas na godišnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave ŽFBiH Narcis Džumhur.

Prevezeno je 520.000 putnika, dok ostvareni prihod iznosi 136 miliona KM, što je 16, 5 posto više nego lani.

Govoreći o poslovnim rezultatima i razvojnim projektima ŽFBiH, Džumhur je podsjetio da je ove godine završen veliki projekt isporuke 356 novih i modernizacije 411 teretnih vagona koji je realizovan putem koncesionog kreditnog sporazuma FBiH i Republike Portugal, vrijednog 32 miliona eura.

I ove godine nastavlja se projekt Talgo vozova, a prve kompozicije trebale bi biti uvedene u saobraćaj 2010. godine. Nabavkom Talgo vozova uspostavit će se savremeni putnički servis i obnoviti međunarodni željeznički putnički saobraćaj. Također, očekuje se i niskopodni elektromotorni voz koji krajem maja iduće godine treba povezati sve veće centre u BiH.

Željeznički sektor u BiH u narednoj godini imat će značajne investicije u infrastrukturu za šta su osigurana sredstva i završavaju se tenderi. Džumhur je dodao da će 2009. biti teška za željezničare i da se ne očekuje porast prijevoza, s obzirom na to da privreda smanjuje proizvodnju.

Održana je i prezentacija idejnih arhitektonskih rješenja rekonstrukcije i modernizacije željezničkih putničkih stanica Sarajevo, Mostar i Zenica, a rješenja je izradio Arhitektonski fakultet u Sarajevu. Radi se o stanicama koje se nalaze u najvećim gradovima Federacije BiH i koje će svojim arhitektonskim rješenjima i sadržajima biti rekonstruirane i modernizovane po uzoru na stanice većih evropskih gradova.

Čestitke željezničarima na ostvarenim poslovnim rezultatima uputio je i premijer Federacije BiH Nedžad Branković koji je pozdravio saradnju ŽFBiH i mladih ljudi s Arhitektonskog fakulteta koji su na ovaj način dobili šansu da prezentiraju svoje vizije modernog uređenja ambijenta.

Danas je predstavljena i knjiga „Logistika i eksploatacija željezničkih teretnih vučnih vozila", autora Hamdije Šaljića i Velibora Peulića.

Cilj knjige je da edukacijom doprinese stvaranju novog profila stručnjaka logistike- osposobljenog da projektuje i upravlja logističkim sistemima i procesima. Osnovni zadatak međunarodnog špeditera je da svog nalogodavca oslobodi cjelokupne brige oko otpreme robe i svih poslova s tim u vezi.