K'o pred rat
0

U Tuzlanskom kantonu nestalo brašna u trgovinama

FENA
U strahu od novih poskupljenja ili nestašica brašna, građani Tuzlanskog kantona posljednjih dana kupuju veće količine ovog proizvoda, tako da su i skladišta u trgovinama uglavnom prazna. Kako ističu iz jednog od trgovinskih lanaca, sve dopremljeno brašno u trgovine odmah se i rasproda.

Trgovci, kao i predstavnici Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla, smatraju da je riječ o neopravdano izazvanoj nestašici brašna.

Kasim Selimović, predsjednik Udruženja, kaže da je kada je riječ o brašnu i drugim prehrambenim proizvodima situacija alarmantna. Na tržištu ne postoje dovoljne količine brašna. Međutim, političko-ekonomska situacija u zemlji doprinijela je stanju panike, što su iskoristili i mlinari i pekari i drugi proizvođači. Poskupljenja i nestašice na tržištu neopravdani su i iz razloga što se uvozom mogu osigurati dovoljne količine pšenice, i to ne iz SAD-a, nego iz Ukrajine. Primjerice, današnja cijena tone uvozne pšenice iz Ukrajine iznosi 150 eura po toni, dok je na berzi njena cijena 325 eura. Uz ovako visoku cijenu pšenice razumljiva je i krajnja cijena brašna na tržištu

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača TK-a, dijeli mišljenje s trgovcima i navodi da je dobila informaciju da su u prošloj i početkom ove godine u Bosnu i Hercegovinu uvezene sasvim dovoljne količine pšenice za potrebe stanovništa.

Konstatuje da je riječ o korištenju situacije i nepotrebnom stvaranju panike. Posljednjih dana je, doznajemo od Raifa Brkića, predstavnika Udruženja pekara TK, veliki pritisak pekara na udruženje zbog rasta cijena brašna na 1,05 KM po kilogramu, tako da, ističe, pekari nemaju računa ni raditi. Iz tog razloga je za ovu sedmicu najavljen sastanak pekara. Predsjednici kantonalnog Udruženja potrošača upućen je poziv vlasti TK-a na razgovore o poskupljenjima i nestašicama, odmah nakon imenovanja Vlade.