Sarajevo
14

U toku izgradnja kružnog toka na spoju IX transverzale u Novom Gradu

S. H.
Općina Novi Grad Sarajevo uz podršku Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo realizira izgradnju dva kružna toka u ulici Džemala Bijedića.

Pored kružnog toka koji se gradi kod preduzeća "Gras", i već izgrađenog kružnog toka kod ulaza u Bingo, u toku su radovi na izgradnji trećeg kružnog toka u ulici Džemala Bijedića, a koji se gradi na spoju sa ulicom Ive Andrića, a koji će biti povezan sa IX transverzalom, čiju izgradnju Općina također realizira zajedno sa resornim kantonalnim ministarstvom.

Izgradnji kružnog toka prethodile su aktivnosti na eksproprijaciji i ukljanjanju stambenog objekta i ograde, kao i rekonstrukcija vodovodne mreže i zamjena elektro i gasnih instalacija.

Trenutno se izvode završni radovi na izradi čvorišta za spajanje novoizgrađene vodovodne mreže sa postojećom, a u narednim danima slijede radovi na izgradnji odvodnje u zoni kružne raskrsnice, te instalacija javne rasvjete.

Općina Novi Grad Sarajevo finansirala je izradu glavnog projekta koji se sastoji od projekta građevinske faze, odvodnje, javne rasvjete, saobraćajne signalizacije i izmještanja instalacija. Za projekat je pribavljena urbanistička dozvola, kao i potrebne saglasnosti komunalnih preduzeća. Općina je također finansirala i izmještanje gasnih i elektro instalacija, a za sufinansiranje projekta iz budžeta Općine izdvojeno je oko 590.000 KM.

Pored izgradnje kružnog toka sa dvije saobraćajne trake, planirana je i izgradnja pješačkih staza na kružnoj raskrsnici sa razdjelnim zelenim ostrvom. Osim toga, predviđena je rekonstrukcija raskrsnice ulica Džemala Bijedića i Halilovići kod tržnog centra "FIS". Radit će se kolovozna konstrukcija namijenjena za teško saobraćajno opterećenje, kao i rekonstrukcija postojeće i izgradnja nove javne rasvjete u zoni kružne raskrnice saobraćaja, te saobraćajna signalizacija.

Ovaj projekat, uz projekat izgradnje IX transverzale i kružnog toka kod "Grasa" čini jednu cjelinu saobraćajanog rješenja i smanjenja saobraćajanih gužvi kroz ovaj dio Novog Grada.

Njegovom izgradnjom, Novi Grad Sarajevo će i iz ovog dijela biti povezan sa autoputem preko IX transverzale koja će biti završena u ovoj godini. Ovi infrastrukturni projekti od izuzetne su važnosti za stanovnike općine Novi Grad Sarajevo, ali i za cijeli Kanton Sarajevo, jer će se njihovom izgradnjom poboljšati protok saobraćaja, smanjiti saobraćajne gužve i skratiti vrijeme putovanja. Projekat izgradnje kružnog toka u ulici Džemala Bijedića na spoju sa ulicom Ive Andrića, predstavlja nastavak aktivnosti na rekonstrukciji i proširenju ulice Džemala Bijedića sa postojeće dvije na četiri saobraćajne trake.