biznis
0

U Srebrenici programi za nova radna mjesta

FENA
Novac od Vijeća ministara BiH i Tuzlanskog kantona za pomoć Srebrenici operativan je i bit će usmjeren za obnovu infrastrukture i za otvaranje proizvodnih pogona, uz kreiranje novih 150 radnih mjesta.

Ovo je danas izjavio načelnik Općine Srebrenica Abdurahman Malkić, obraćajući se privrednicima i potencijalnim investitorima u ovom gradu.

Sedam miliona KM od Vijeća ministara ići će za izgradnju infrastrukture, a dva miliona bit će usmjerena za otvaranje novih radnih mjesta.

Skupu u Srebrenici prisustvovalo je tridesetak privrednika koji namjeravaju investirati u dalji razvoj, ali i aplicirati za grantove u iznosu od dva miliona KM.

"Milion i po KM bit će usmjeren na podršku malim i srednjim preduzećima, a s pola miliona KM će se pomoći razvoj stočarstva. Ovi iznosi nisu fiksni. Ako bude dobrih projekata, Vijeće ministara je najavilo da će novac za pomoć u otvaranju novih radnih mjesta biti uvećan, rekao je Malkić.

Privrednici su upoznati i o usmjeravanju novca za edukaciju i doškolovanje stručnih kadrova za potrebe svojih preduzeća. Osim toga, Općina Srebrenica, kako je rekao Malkić, s 200.000 KM regresirat će kamate privrednicima koji podignu kredit u svrhu otvaranja novih radnih mjesta.

Od milion KM, koliko je za Srebrenicu izdvojio Tuzlanski kanton, za održivi povratak i pokretanje malih biznisa izdvojit će se od 300 do 500 hiljada KM.