BiH
0

U maju pokrivenost uvoza izvozom 42,3 posto

FENA
Bosna i Hercegovina je u maju ostvarila izvoz u vrijednosti 427 miliona KM i uvoz u vrijednosti milijardu i deset miliona KM.

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao da je u okviru ostvarenog vanjskotrgovinskog prometa BiH u tom mjesecu, procent pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 42,3 posto.

U prvih pet mjeseci 2009. ostvaren je izvoz u vrijednosti dvije milijarde i 95 miliona KM, što je za 23,4 posto manje u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz iznosio četiri milijarde i 890 miliona KM, što je za 25,4 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U tom periodu procent pokrivenosti uvoza izvozom bio je 42,8 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio dvije milijarde i 795 miliona KM. Deficit je za 26,8 posto manji nego u istom peridou prethodne godine.

Posmatrano prema odsjecima SMTK klasifikacije, najveći deficit je ostvaren u odsjeku "nafta i naftni derivati" u vrijednosti 461 milion KM (što je za 31,4 posto manje nego u istom periodu prethodne godine), dok je najveći suficit ostvaren u odsjeku "električna energija" u vrijednosti 201 milion KM (što je za 181,5 posto više nego u istom periodu prethodne godine).