BiH
0

U junu jeftinija odjeća i obuća, a skuplji namještaj i prevoz

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Cijene proizvoda i usluga, koji se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena u junu u odnosu na maj ove godine ostale su nepromijenjene.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u junu u odnosu na maj najviše su snižene cijene u odjeljku odjeće i obuće za 0,7 posto radi nižih cijena u grupi odjeće za 0,8 posto i obuće za 0,5 posto, a što je uzrokovano sezonskim rasprodajama, zatim u odjeljku alkoholnih pića i duhana za 0,2 posto zbog nižih cijena alkoholnih pića za 0,6 posto, uzrokovanih nižim cijenama piva za jedan posto, te u odjeljku hrane i bezalkoholnih pića i u odjeljku zdravstva za 0,1 posto, zbog nižih cijena u grupi hrane za 0,1 posto uzrokovanih sniženjima povrća za pet posto, mlijeka, sira, jaja, masti i ulja za 0,4 posto, odnosno nižih cijena medicinskih proizvoda, pomagala i opreme za 0,1 posto zbog nižih cijena lijekova za 0,2 posto.

U istom periodu najviše su porasle cijene u odjeljcima ostala dobra i usluge za 0,3 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 0,2 posto i prevoz za 0,1 posto.

U odjeljku ostala dobra i usluge zabilježen je rast cijena u grupi ličnih predmeta za 3,3 posto zbog viših cijena nakita i satova za šest posto i u grupi lične njege za 0,2 posto radi povećanja cijena aparata i drugih proizvoda za ličnu njegu za 0,3 posto.

U odjeljku namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće najviše su rasle cijene u grupi dobara i usluga za redovno održavanje kuće za 0,5 posto, radi viših cijena potrošnih dobara za 0,5 posto.

U odjeljku prevoz evidentiran je porast cijena u grupi upotrebe prevoznih sredstava za 0,2 posto zbog viših cijena opreme i dijelova za motorna vozila za 0,2 posto i goriva i maziva za 0,3 posto.

Godišnja inflacija u junu 2010. u BiH bila je 2,5 posto.