Komentari (40)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
"Misterija" kapitalizma. Ako su svi duzni....ko onda pozajmljuje pare???
Ocito nisi skolovan pa nisi upucen u funkcionisanje budzeta i ekonomija! 1. Drzava posudjuje pare od banaka: domacih ili strnih. 2. Za dug kod te banke se mora dati garanacija da ce biti vracen. 3. Banka kod koje drzava digne kredit sama dize kredit kod drzavne banke na sljedeci nacin: drzavna banka printa nove novcanice i daje ih banci koja taj novac prebaci drzavi. 4. Printanje novca bez pokrica je zabranjeno i vodi ka propasti drzave ali kreditiranje putem garancija znaci: DRZAVA DIZE KREDIT SA NOVCEM IZ BUDUCNOSTI, a taj novac je nista drugo nego printanje novcanica u krugu drzavnih/centralnih banaka.
Iluminati,masoni,zidovi,kinezi itd.
PRIKAŽI ODGOVORE (6)
japanci izgleda gube borbe s modernim kapitalizmom, ma to shiba nemres ga stic.
jedino mi ne mozemo zapast u krizu jer smo stalno u njoj.
Japanci: Vise ne morate spinovati da ste u krizi. Bosnjaci su Lagumdziju poslali na smetljiste historije, tako da su svi problemi u svijetu rjeseni.
da ga nisu mozda trebali ostaviti. gluho i daleko bilo
A voz? Nije ih malo koštao onaj voz. :)))))) Sve ima svoj danak.
U Japanu ljudi obozavaju majmune,macke,krave i kojekakve kipove. I mnogi ne znaju da je Japan zemlja koja je medju prvima kada je u pitanju mrznja prema Islamu. Zato ih pogadjaju cunami i zemljotresi. Allah dz.s. kaze: Kad hoćemo jedan grad uništiti, onima koji su u njemu na raskoš navikli prepustimo da se razvratu odaju i da tako zasluže kaznu, pa ga onda do temelja razrušimo.
@aziz A u Juznoj Koreji je drugacije nego u Japanu??? Hhqhahahaha A sta njih potresa??? Hahahha IDI SE LIJECI!!!
Pa njima je bio dovoljan korejski rat ili ti mislis da ih je malo izginulo?
Neko tone, neko se bogati. Uvijek bilo.
Kakva kriza,kakvi crni bakraci. Opet Lagumdzija spinuje, nemanikakve krize u svijeu, pogotovo nakon sto su Bosnjaci sahranili SDP - najveceg generatora krize, nezaposlenosti i siromastva medju Bosnjacima.
Propast ekonomija kapitalističkog sistema je nezaustavljiv u okviru postojećeg sistema. Da je kapitalizam u krizi već nekoliko decenija je stvar koja se krila od javnosti. Mnogo je znakova u prošlosti koji su ukazivali na krizu a prva od njih je uvođenje globalizacije u svijetsku ekonomiju, zatim slijede ratovi širom svijeta posebno u arapskim zemljama bogatim naftom i ratovi na Balkanu kako svijet ne bi imao alternativu. I na kraju sukob sa Rusijom kao najbogatijom zemljom svim prirodnim resursima.
Ispravka: najbogatija zemla prirodnim resursima je Australija, a ne Rusija. Rusija jedino ima velike zalihe gasa, ali to znaci odrziv standard 150.000.000 Rusa! Jedini "normalan" grad u Rusiji je Moskva, u zadnje vrijeme Soci i Mineralnije Vode. Ostatak Rusije je znatno veca bijeda nego u BiH! Dovoljno je naglasiti da je standard penzionera u Federaciji BiH znato veci nego u Ruskoj Federaciji. Ko je bio u Rusiji zna o cemu pricam. Jedino sto Rusi zaista imaju je SLAVNA HISTORIJA, ali Rusija nikad nece biti ono sto ie bila do 1914. godine: CARSKA ZEMLJA!
Sarajevo_sg....Rusija je naj bogatija prema količini,samo što je do nekih i nemoguće doći
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
Zao mi je Japana, ali oni su najzaduzenija zemlja svijeta koja je pogodjena prirodnim katastrofama a uz to imaju probleme sa deflacijom vec gotovo 25 godina.
A koje je resenje? Deflacija znaci bankrot zaduzene zemlje. Borba Japana protiv deflacije zadnjih 20 godina je samo odugovlacenje agonije! Japanu trebaju novi i veci porezi kojim ce se vracati dugovi, a "rezove" moraju trpiti svi stanovnici. Osim toga: Japan vec 10-15 godina ima problem sa inovacijama i vec su izgubili bitku protiv SAD-a, Njemacke i J. Koreje na polju tehnik. Nekadasnji giganti iz Japana su danas na koljenima, a firme poput Volswagena, Daimlera, GE, Samsunga, Applea, BMWa, Siemensa i ostalih dominiraju svijet.
Japan tone sve dublje u krizu: Bruto domaći proizvod (BDP) opao je na godišnjem nivou za 1,6 posto ... Bosna I Hercegovina Vanjsko trgovinski robni bilans u hiljadama KM -5.477.999 Vanjsko trgovinski bilans u hiljadama KM -6.789.676
Ja ne znam kako ce se svijet izvuci iz ove krize?
Fino, kad se vrati vrijednost papira tamo gdje mu je mjesto, pa vjerskim principima, ili po modernim da je odnos stampanih papirica=protuvrijednost zlata/srebra, a ne ko sada odnos pokrivenosti plemenitim metalom 1:2 a ako se varam neka me neko ispravi koliko je pokrivenost dozvoljena.