biznis
5

Treća ekonomska sila svijeta u recesiji: Japan tone sve dublje u krizu

Klix.ba
Japanska ekonomija opada već drugi kvartal zaredom, što znači da je Japan, koji je treća sila u svjetskoj ekonomiji, tehnički u recesiji.

Bruto domaći proizvod (BDP) opao je na godišnjem nivou za 1,6 posto od jula do septembra. To je uslijedilo nakon revidiranih rezova od 7,3 posto u drugom kvartalu, što je bio najveći pad od marta 2011. godine kada su se dogodili cunami i zemljotres.

Ekonomisti su kazali kako će slabi ekonomski podaci vjerovatno odgoditi rast poreza na promet, piše BBC.

Očekuje se da će premijer Shinzo Abe raspisati prijevremene izbore kako bi tražio mandat za odgađanje povećanja poreza na promet na 10 posto, koje je zakazano za 2015. godinu.

Povećanje poreza usvojila je prethodna vlada 2012. godine, kako bi stavili pod kontrolu javni dug koji je najveći među razvijenim zemljama.

U aprilu ove godine provedena je prva faza porasta poreza sa pet na osam posto, što se negativno odrazilo na ekonomiju.

U proljeće 2013. godine premijer Shinzo Abe je objavio ambicioznu strategiju rasta, koja je postala poznata kao Abenomics. Plan je bio da se japanska ekonomija izvuče iz 20-godišnje deflacije i vrati na put rasta. Milijarde dolara davane su za ekonomiju kroz stimulativna trošenja. Banka Japana otišla je korak dalje i odštampala stotine milijardi dolara novih novčanica koje je koristila za kupovinu državnih obveznica.

Ovo je imalo dva efekta: smanjenje vrijednosti jena, što je učinilo japanski izvoz jeftinijim, a ulagači su sa obveznica prešli na dionice. Povećanje poreza u aprilu bio je korak koji je trebao smanjiti japanski javni dug, ali efekat nije bio postignut. Japanski potrošači su prestali trošiti, a ekonomija se vratila u recesiju. Umjesto da su povećavali plate oni su sjedili na novcu. Rast na berzi išao je u korist malog broja bogatih ljudi jer čak 80 posto Japanaca ne posjeduje dionice. Umjesto toga, njihovi prihodi stagniraju ili opadaju, a porast poreza učinio je da se osjećaju gore. Zato su prestali trošiti.

"Japanska ekonomija je u recesiji i u padu tri posljednja kvartala. Na novoj vlasti u decembru je da preuzme vruć krompir i odgodi povećanje poreza, te pronađe novo rješenje", rekao je Glenn Levine, ekonomista u Moody's Analyticsu.