Suad Zeljković
0

Teče naplata dugovanja građana prema "Toplanama"

FENA
Direktor kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Toplane" Suad Zeljković kazao je danas novinarima da ukupan dug građana prema toj firmi iznosi oko 60 miliona KM, ali da ima rezultata u naplati tih dugovanja.
  • U prošloj godini naplaćeno je oko 1,2 miliona KM tzv. utuženih potraživanja. Nivo naplate je svakim danom sve bolji jer u ovim segmentima država počinje funkcionirati, kazao je Zeljković.

Neizmirena dugovanja umnogome otežavaju rad "Toplana", a s tim u vezi to preduzeće poduzima zakonom predviđene mjere. U svrhu realizacije naplate uključuje se i zakonodavac kroz izmjenu određenih zakonskih regulativa kao i sudovi.

  • Sud je poduzeo određene aktivnosti oko izmjene načina na koji se vrši dostava utuženja, prijedloga i načina izvršenja. U razgovorima s predstavnicima Vlade KS-a dosta smo odmakli da se u zakonskom smislu izmijene određene odredbe koje bi, kategorije ljudi koji mogu a neće da izmire svoje obaveze, natjerali da to izvrše, kazao je Zeljković.

Prema podacima "Toplana", 16 miliona KM od ukupnih potraživanja tog preduzeća odnosi se na stanove koji su zapečaćeni ili su više puta mijenjali korisnike, a među dužnicima postoji jedna kategorija koja na razne načine izbjegava izmirivanje svojih obaveza, te oni koji nikad nisu platili račun za grijanje.