The Independent
0

Svijet je na rezervi

FENA
"Svijet je na rezervi" naslov je u dnevniku The Independent koji u petak piše da će nafta, koja je u četvrtak po 13. uzastopni dan postigla rekordnu cijenu, biti sve skuplja zbog stalnoga porasta tražnje posebno u Kini i Indiji.

List piše da će to, barem na kraći rok, uveliko uticati na životni standard svih nas, ali kako to ne znači da će globalna privreda obavezno prestati rasti.

"Paradoksalno, tražnja u Kini i Indiji stimulira i brži prijenos moći iz razvijenih, etabliranih sila u novi svijet", piše ovaj list.

Drugi faktor zbog kojeg treba očekivati daljnju ekspanziju globalne privrede je sadašnja relativno niska inflacija na koju centralne banke ne moraju reagirati podizanjem kamatnih stopa, što inače obavezno koči privredu, piše Independent.

Dnevnik The Guardian u sličnom tonu piše da je život uz skupu naftu moguć, ali samo pod uvjetom da vlada shvati kako ona nije prolazni fenomen, zbog špekulacija berzanskih mešetara, već posljedica tražnje koja će samo biti veća.

List navodi da je per capita (po stanovniku) potrošnja nafte u Kini na nivou one u Americi davne 1905. godine, dakle, prije masovne proizvodnje automobila i mlaznjaka.

"Kina je tek na početku svog razvoja i zato je vrijeme da britanska vlada počne planirati za budućnost u kojoj će nafta biti skupa", konstatira Guardian.