Slovenija
0

Suvlasnik nuklearke Krško čeka na očitovanje vlade

FENA
Vlasnik slovenskog dijela nuklearke Krško, tvrtka Gen energija, očekuje da će se vlada do kraja ove godine očitovati o planovima za gradnju drugog bloka nuklearke, izjavio je to za poslovni prilog ljubljanskog dnevnika "Dnevnik" od petka direktor Gen energije Martin Novšak.

Novšak je dodao da bi do kraja godine trebali biti poznati rezultati naručene studije o tome postoje li preduvjeti da se neposredno uz sadašnju nuklearku sagradi i drugi nuklearni blok sa snagom od 1200 do 1500 megavata, za koji je, po ocjenama Gen energije, potrebno investirati od 2 do 2,5 milijarde eura. Studiju, po Novšakovim riječima, rade francuski geološki institut BRGM i francuski institut za radiološku i nuklearnu sigurnost IRSN, te slovenski Geološki zavod i Institut za građevinarstvo.

Gradnju drugog bloka nuklearke vlada Janeza Janše uvrstila je u rezoluciju o strateškim planovima razvoja do 2023. godine, predviđajući da bi se novi blok nuklearke gradio zbog sve većeg deficita domaće energije uslijed rasta potrošnje i to sredstvima javno-privatnog partnerstva. Životni vijek sadašnje nuklearke, koja je u suvlasništvu Slovenije i Hrvatske, ističe 2023. godine s mogućnošću produženja do 2043. godine.

Prema vladinoj rezoluciji mogućnost početka gradnje drugog bloka nuklearke predviđena je 2013. godine, a njen završetak četiri godine kasnije.

Mogućnost sudjelovanja stranog investitora još treba definirati, a prilikom nedavnog susreta međuministarskih skupina Slovenije i Italije u Rimu, koji su vodili ministri vanjskih poslova Franco Frattini i Dimitrij Rupel, Italija je iskazala zanimanje za suinvestiranje u kojem bi sudjelovala talijanska kompanija Enel.

Novšak je za poslovni dodatak "Dnevnika" rekao da bi Gen energija investiciju u drugi blok nuklearke Krško bila sposobna izvesti i sama, bez dodatnih ulagača.