Spor oko plata
0

Štrajkovali novinari Financial Timesa

Sarajevo-x.com
Novinari britanskog dnevnika Financial Times su obustavili rad na dva sata i izglasali nepovjernje upravi nakon što su razgovori za rješenje spora u vezi sa platama okončani neuspjehom, saopšteno je iz ovog lista i Nacionalne unije novinara.

Financial Times je ponudio povećanje mjesečnih primanja od dva do 2,5 posto za svo redakcijsko osoblje, uz dodatnih jedan posto za stimulacije, plus premije. Sindikat tvrdi da bi ukupni budžet za povećanje plata trebao biti mnogo ravnomjernije raspoređen.

   Nacionalna unija novinara navodi da je oko 150 novinara jučer izašlo na obavezni sastanak u periodu između 15.00 i 17.00 sati, tokom kojeg su jednoglasno izglasali nepovjerenje upravi lista zbog "iskazanog nepoštovanja tokom pregovora o platama".

   Zamijenik generalnog sekretara Barry Fitzpatrickk je rekao da sindikat planira sličnu trosatnu obustavu rada tokom iduće sedmice ukoliko se uprava ne saglasi da arbitražu spora preuzme AKAS (vladino tijelo specijalizovano za industrijske odnose).

   Financial Times u svom saopštenju obustavu rada naziva "neopravdanom" i "nerazumnom" i tvrdi da je ponuda u skladu sa ostatkom industrije.

   U saopštenju se dodaje da list nastavlja ulagati u uređivačke operacije i da je izbjegao bilo kakva prinudna otpuštanja u vrijeme kada se novinske organizacije širom svijeta suočavaju sa brojnim izazovima. "Imamo snažan plan za svaku situaciju kako bismo osigurali da se posao obavlja uobičajenim tokom", ističe se u saopštenju.

   Financial Times je uspio povećati tiraž, prodaju i profit u vrijeme kada mnogi britanski listovi pokušavaju da se izbore sa brojnim problemima.