Sastanak u sjedištu Vlade FBiH
0

Stečaj nije rješenje za "Agrokomerc"

FENA
Na inicijativu premijera Federacije BiH Mustafe Mujezinovića danas je u sjedištu Vlade FBiH održan sastanak na kojem je analizirano stanje i mogućnosti rješavanja dugogodišnjeg teškog stanja u "Agrokomercu".

Jednoglasno je ocijenjeno da pokretanje stečajnog postupka nije rješenje za ovaj velikokladuški gigant te su ponuđeni i prihvaćeni instrumenti za njegovu revitalizaciju.

U tom smislu potrebno je istovremeno voditi nekoliko aktivnosti: rješavanje duga, imovinskopravnih odnosa i uknjižbe, privatizacije ili likvidacije neperspektivnih pogona, te restrukturiranje i revitalizacija preduzeća.

Kad je riječ o dugovanju od 130 miliona KM, ocijenjeno je da je većina duga (60 miliona KM) nastala prema vanbudžetskim fondovima, i da se taj dug, sa ili bez intervencija u zakonu, i uz potpisivanje sporazuma, može reprogramirati na način da se plaćanje vrši u ratama i uz grejs period, kao i da se dio duga može otpisati.

Dugovanja po osnovu plaća, u iznosu od 30 miliona, radnici su, kako su istakli iz menadžmenta, spremni pretvoriti u dionički kapital. U tom smislu, ocijenjeno je, neophodno je razmotriti pitanje registracije novog pravnog subjekta u koji bi bili uključeni zdravi dijelovi iz trenutnog preduzeća.

To je ujedno i preduvjet za pokretanje proizvodnje jer su računi "Agrokomerca" trenutno blokirani.

Istovremeno će se raditi na privatizaciji neperspektivnih dijelova, kao i vraćanju dijelova preduzeća iz pasivnog u aktivni bilans. Posebno se to odnosi na dijelove preduzeća van Bosne i Hercegovine.

Dogovoreno je da Vlada FBiH i Vlada Unsko-sanskog kantona detaširaju određeni broj ekonomskih i pravnih eksperata koji bi bili na raspolaganju NO i direktoru preduzeća na rješavanju tekućih problema, kao i da dvije vlade raspišu konkurs i finansiraju angažovanje ekonomskog instituta koji bi trebalo da pripremi plan za sanaciju, revitalizaciju i uspješno poslovanje preduzeća u budućnosti.

Na narednom sastanku, koji je zakazan za petnaest dana razgovarat će se s bankama i dobavljačima i pokušati riješiti pitanje njihovog potraživanja prema "Agrokomercu" u iznosu od 40 miliona KM.

Time bi se, kako je istaknuto, riješilo pitanje ukupnog dugovanja ovog preduzeća.

Današnjem sastanku prisustvovali su resorni federalni ministri, premijer Unsko-sanskog kantona i predstavnici vlasti Općine Velika Kladuša, UO i menadžmenta "Agrokomerca", predstavnici agencije za privatizaciju u FBiH i Federalnog pravbranilaštva, Federalnog zavoda PIO i drugi federalni, kantonalni i općinski predstavnici vlasti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.