Startupi
0

Startup Weekend Sarajevo - odlična motivacija za mlade i njihove biznis ideje

Piše: A. U.
Foto: D. S./Klix.ba
Mentori Startup Weekenda (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U prostorijama kina Meeting Point od jučer traje drugi Startup Weekend Sarajevo, a učesnici projekta upoznali su i odabrali svoje mentore koji će ih voditi u daljem radu na njihovim projektima.

Startup Weekend organizovan je u saradnji sa Posao.ba i Projektom zapošljavanja mladih (YEP) Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), a trajat će od 19. do 21. jula. Ovaj jedinstveni događaj predstavlja priliku za sve mlade ljude koji žele pokrenuti vlastiti biznis da se prijave i razviju svoje poslovne ideje, a učesnike vodi 12 mentora.

Ove godine, Startup Weekend Sarajevo kao mentora je ugostio i Martina Omandera, Googleovog program menadžera, koji je u Sarajevo došao kako bi radio sa mladim ljudima koji žele lansirati IT startupe.

Omander je malo kasnio na upoznavanje mentora sa učesnicima, a kao razlog je naveo online učešće u Googleovoj konferenciji, gdje je ostalim učesnicima objavio kako je zanimljivo ovdje i kako se radi o veoma interesantnoj radionici, a da su u Googleu bili veoma zainteresovani za detalje

"Naša osnovna ideja je da postavimo QR kod na majice. Kada smo bili djeca, igrali smo se policajaca i lopova, trčali smo i sl. Sada djeca imaju telefone i ne kreću se, a igre koje igraju su toliko kompleksne te ih je nemoguće igrati vani. Tuga. Trebamo da im napravimo nešto zanimljivo. Mi želimo da pomoću QR kodova na majicama omogućimo igru i socijalizaciju. Primjera radi, ja skeniram nečiji kod sa majice i na taj način sam ga 'ubio'. Poput paintballa. Tako možemo razviti baš kompleksne igre poput zarobljavanja zastave, špijunskih igara i sl. S druge strane, to omogućava veliki broj stvari koje se mogu unovčiti. To mogu biti aplikacije za koje bi ljudi platili, sponzori mogu ponuditi svoje reklamne aplikacije, može se organizovati i neka vrsta team buildinga za neku kompaniju. Otvara se čitav niz mogućnosti. Mi već planiramo da štampamo kodove na majice, budući da nemamo ništa od teorije, već treba pokazati u praksi", izjavio je za Klix.ba učesnik Startupa, Matija Goljan.

Goljan je iz Slovenije kao i još dva člana njegovog tima. Oni su pripadnici organizacije koja je neka vrsta startup acceleratora za srednjoškolce. Na Startup u Sarajevu su došli kako bi pokupili znanje koje će kasnije prenijeti školarcima u Sloveniji. Još uvijek nisu odabrali mentora, budući da imaju još dosta posla koji moraju da završe.

"Ja možda nisam neki tipičan 'user' na ovakvim startupima, jer sam do sada već organizirao tri, a meni samom je ovo već peti ili šesti. Za mene je to više jedan zabavni vikend na kojem imamo mogućnost da napravimo neku ideju. Zadatak nam je da nešto izvedemo do kraja i pokažemo da i mi znamo nešto da napravimo, a ne samo mentori. Mislim da su ovakvi događaji prekretnica za mnoge mlade", rekao nam je Goljan.

Drugi tim učesnika Startupa radi na projektu koji bi trebao poboljšati medicinske usluge u našoj zemlji. Već postoji u nekoliko drugih država, članovi tima pokušavaju da ga implementiraju i u BiH. Radi se o projektu ocjenjivanja ljekara, tako da pacijentu putem interneta mogu saznati da li su drugi pacijenti bili zadovoljni njihovim uslugama te da lakše odaberu najboljeg ljekara za sebe i svoju porodicu.

"Ovo će biti prototip projekta, jer mi ne možemo za jedan vikend napraviti kompletan projekt, ali se nadamo da će možda kasnije neki investitori pomoći da to kod nas zaživi u okviru neke web-stranice. Ja ne znam tačno da li tako nešto uopće postoji u našoj državi. Što se ekipe tiče, mi smo se okupili nakon glasanja za ideju i šestero nas je u timu. Dolazimo iz različitih dijelova BiH, Brčkog, Srebrenika, Sarajeva, Mostara i Tuzle", rekla nam je jedna od učesnica.

Mentor sa bogatim iskustvom u startup projektima, Ceco Gaković objasnio nam je kako su ovakvi događaji jako važni da se "mlađa raja motivira i shvate da se tako nešto može ovdje uraditi".

"Energija je jako dobra, a najbitnija stvar do koje možemo doći nakon ova tri dana je da oni shvate da to mogu uraditi u Sarajevu. Mislim da imaju odlične šanse da izvedu neki projekt, jer nemaju nikakvih barijera izuzev onih u svojoj glavi, a to pokušavamo razbiti. Oni se okupe u timove, a mi mentori kružimo okolo i pomažemo im da naprave biznis plan i prototip i ostvare čitavu priču", rekao nam je Gaković.