U Republici Srpskoj
0

Stan je za mnoge nedostižan san

SRNA
Kupovina stana u Republici Srpskoj za mnoge porodice samo je lijepi san - i za onaj najmanji od četrdesetak kvadratnih metara potrebno je izdvojiti stotinjak hiljada maraka!

To, praktično, znači da bi za kupovinu tog stana gotovo 11 godina trebalo izdvajati kompletnu prosječnu platu, koja je u Republici Srpskoj u oktobru ove godine iznosila 789 maraka.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, za stambenu izgradnju u RS -u prošle godine potrošeno je gotovo 200 miliona maraka, ali niko još ne zna pouzdano koliko su novaca građevinci potrošili ove godine za izgradnju stanova.

Nema, naravno, ni podataka o tome koliko su novaca zaradili prodajom tih stanova.

Nije teško izračunati da takav luksuz, koji se zove stan, sebi mogu da priušte samo porodice u čiji porodični budžet svakog mjeseca pored jedne dolaze bar još dvije prosječne plate.

Statistički podaci su neumoljivi, jer je po njima tek mali broj stanovnika Republike Srpske ima mjesečni porodični budžet od tri prosječne plate, dakle više od 2.350 maraka.

Nije zbog toga ni čudno što u agencijama za promet nekretnina u Republici Srpskoj svakodnevno bilježe pad prometa nekretnina. U svim agencijama koje smo ovih dana kontaktirali kažu da, posebno u Banjaluci, ima dosta zainteresovanih za kupovinu stanova, ali kada čuju cijenu odmah odustaju.

I dalje su najskuplji stanovi upravo u Banjluci, gdje je za kvadratni metar novoizgrađenog stambenog prostora potrebno izdvojiti i do tri hiljade maraka!

Cijena naravno zavisi od udaljenosti od centra grada i konfora koji se nudi budućim stanarima. Tako se u onim najudaljenijim dijelovima glavnog grada Republike Srpske stanovi mogu da kupe po dvije hiljade maraka po kvadratnom metru.

U naselju "Žute zgrade" na Petričevcu najniža cijena kvadratnog metra stana je 2.300 maraka. Cijena starih stanova kreće se od 1.600 pa čak do 2.800 maraka.

U Agencijama za promet kažu da cijena i novih i starih stanova zavisi od lokacije, sprata na kojem se taj stan nalazi i od konfora koji on nudi budućim stanarima.

U ostalim dijelovima Republike Srpske do stana se može doći po znatno povoljnijim uslovima. Na jugu RS-a ističu da je potražnja mala, iako su cijene niže i do 60 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Kvadratni metar stambenog prostora u novogradnji u Trebinju, naprimjer, može da se kupiti po cijeni koja se kreće od 1.300 pa do 1.800 maraka po kvadratnom metru u najelitnijim objektima. Cijena starih stanova na jugoistoku Republike Srpske pala je na hiljadu maraka po kvadratnom metru. Kuće se ovdje slabije prodaju, ali su zbog toga na cijeni placevi posebno prema Dubrovniku.

Na sjeveru RS-a tačnije u Posavini i Semberiji, skoro je potpuno identična situacija. Ponuda je dobra, ali sve je manje kupaca stanova. U agencijama za promet nekretnina kažu da je glavni razlog za to pooštravanje uslova za dobijanje kredita.

Novi stanovi mogu da se kupe po cijeni od najmanje 1.300 maraka za kvadratni metar, a stari za hiljadu maraka po kvadratu.

Na tržištu nekretnina u Republici Srpskoj izgleda da ne važe zakonitosti ponude i potražnje. Uprkos znatno manjoj potražnji od uobičajene, cijene kvadrata su i dalje znatno iznad mogućnosti većine beskućnika.

Prema podacima s kojim raspolažu u Agencijama za promet nekretnina u Republici Srpskoj, ove godine stanovi su u prosjeku pojeftinili za 300 do 500 maraka po kvadratnom metru, i oni ne očekuju daljnji pad cijene.

Sigurno je, međutim, da su oni i dalje preskupi čak i za one bogatije stanovnike Republike Srpske. Oni, naravno, već odavno imaju riješeno svoje stambeno pitanje, ali i pored toga tek po neko od njih u narednom periodu može da uloži novac za stambeno zbrinjavanje svojih sinova i kćeri.

Građevinci u Republici Srpskoj od toga imaju slabu vajdu. Moraće zbog toga da od dva zla izaberu ono manje - ili da obaraju cijene kvadrata, ili da budu bez posla.

Šta god da izaberu, izvjesno je da mnogi već u narednoj godini neće imati dovoljno posla, pogotovo oni u stambenoj izgradnji. U mnogim građevinskim preduzećima u Republici Srpskoj to su na vlastitoj koži osjetili već u drugom polugodištu ove godine.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, građevinska operativa je u periodu od januara do novembra ove godine u poređenju sa istim periodom prošle godine uradila za 7,6 odsto manje poslova. To naravno znači i angažovanje manjeg broja radnika.

Još, naravno, nema podataka o tome kako su poslovala građevinska preduzeća u Republici Srpskoj u posljednja dva mjeseca ove godine. I oni bi sigurno bili najsretniji kada bi ova godina bar približno ličila na prošlu. Naravno, s razlogom.

Prošle godine je građevinska operativa Republike Srpske obavila poslove u vrijednosti od 784,3 miliona maraka.. To je za 156,4 miliona maraka ili čak za 25 posto vrijednosti više obavljenog posla nego u 2007. godini kada nije bilo ni pomena o globalnoj ekonomskoj krizi.