biznis
0

Španija očekuje milion turista iz Kine u 2020.

FENA
Cilj Španije, druge evropske najposjećenije zemlje poslije Francuske, je da pozdravi milion kineskih turista u 2020. godini, objavila je vlada u Madridu.

U 2009. je Španija ugostila oko 89.000 turista iz Narodne Republike Kine, a ministar turizma Miguel Sebastian rekao je da se u 2012. može očekivati na 300.000 gostiju iz najmnogoljudnije zemlje na svijetu, prenijele su agencije.

Španija planira da radi podsticanja broja posjeta iz NR Kine olakša vizni sistem, uvede veći broj direktnih letova između dvije zemlje i da otvori više turističkih biroa u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu.

Vlada u Madridu takođe namjerava da objavi vodič na kineskom jeziku i ohrabruje restorane i hotele da nude hranu koja će biti prilagođena ukusu gostiju iz te zemlje.

Dolazak kineskih turista povećat će saznanja o Španiji u NR Kini i o NR Kini u Španiji, rekao je ministar Sebastian na kinesko-španskom poslovnom forumu u Barceloni.

Španija sada ima svega dva turistička biroa u NR Kinu, u Pekingu i Guangzhou, a "Air China", kineski nacionalni prevoznik, sada je jedina aviokompanija koja nudi direktne letove između dve države.

Špansko ministarstvo za turizam predstavit će turističke centre na skupu u Pekingu 27. jula, kako bi se podstakao dolazak gostiju iz NR Kine.

Svjetska turistička organizacija procjenjuje da će broj turista iz NR Kine koji posećuju svjetske centre premašiti 100 miliona do 2020., u odnosu na 31 miliona u 2005., kada je su Kinezi bili sedmi po izdvajanjima za putovanja u svijetu.

Iako većina od 1,3 milijarde stanovnika u NR Kini živi sa nekoliko dolara dnevno, zahvaljujući privrednom rastu zemlje, sve je brojnija tzv. srednja klasa koja sebi može da priušti putovanja van granica zemlje, a sve više rastu i posjete toj zemlji.

Najveći broj putovanja Kinezi ostvaruju na azijskim destinacijama, u većem broju kreću i ka Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, budući da se posljednjih godina smanjuju restrikcije na putovanja u te regione.