biznis
0

Slijedi privatizacija "Orla" iz Bijeljine

FENA
Savjet za privatizaciju Republike Srpske dao je danas saglasnost na posebne privatizacione programe za preduzeće „Orao“ a.d. Bijeljina, „Fabriku specijalnih transmisija“ a.d. Istočno Sarajevo i „Fabriku motora specijalne namjene“ a.d. Pale.

Posebni privatizacioni programi, koje je predložila Investiciono-razvojna banka RS-a, bit će razmatrani na jednoj od narednih sjednica entitetska Vlade.

Savjet za privatizaciju nije prihvatio zahtjev AD “Alpos“, Industrije kovinskih izdelkov in opreme, d.d. Šentjur, Slovenija, za oslobađanje od plaćanja ugovorne kazne po pitanju neispunjenja odredbi iz Ugovora o privatizaciji državnog kapitala u Tvornici specijalnih cijevi „Unis“ a.d. Prnjavor.

Zaključeno je da je, u skladu sa Ugovorom, kupac “Alpos“ obavezan da plati kaznu od 100.000 KM, budući da nije obezbijedio da preduzeće „Unis“ ostvari ugovoreni iznos projektovanog ukupnog prihoda.

Također, Savjet za privatizaciju nije dao saglasnost na molbu „Balkal“ a.d. za proizvodnju, promet i usluge Banja Luka, za izmjenu Ugovora o prodaji državnog kapitala u Rudniku boksita „Srebrenica“ i oslobađanja od plaćanja ugovorne kazne.

Nije data ni saglasnost na zahtjev AD „Mlekara“ Subotica za prodaju, trećem licu, 55.16 posto osnovnog kapitala iz Ugovora o prodaji državnog kapitala u Društvu za proizvodnju mliječnih proizvoda „Mljekara“ a.d. Banja Luka.

Savjet za privatizaciju je predložio da, u skladu sa Ugovorom o prodaji državnog kapitala, prema kojem Vlada ima pravo preče kupovine, zatraži od kupca da ponudi Vladi da osnovni kapital kupi pod istim uslovima, kao najbolji ponuđač.