Feroelektro
0

Šehbajraktarević i Kadić iznijeli neistine i laži

FENA
Feroelektro d.d. Sarajevo danas je reagovalo povodom današnje pres-konferencije, održane u Domu Sindikata, sazvane od predsjednice Sindikata trgovine Azre Šehbajraktarević, na kojoj su Azra Šehbajraktarević i Emin Kadić, predsjednik tzv. štrajkačkog odbora "po ko zna koji put iznijeli neistine i laži koje nisu mogli pokrijepiti niti jednim dokumentom".
  • Kada je u pitanju isplata plata radnicima društva Feroelektro d.d. koji su u štrajku više od stotinu dana, Uprava Feroelektra d.d. zatražila je mišljenje od resornog ministra, od nezavisne revizorske kuće Revicon, a uvažava mišljenje Federalne inspekcije rada, koja je tri dana boravila u Feroelektru d.d.. Spremni smo na uvid ponuditi sva tri dokumenta u kojima je suština ista, navodi se saopćenju Feroelektra.

Dodaje se da i nezavisna revizorska kuća Revicon i Federalna inspekcija rada, baš kao i resorni ministar jednoglasni su u stavu da, zbog: nepoštivanja zakona o štrajku, kršenja osnovnih odredbi o štrajku, a na temelju dopune pravilnika o radu, poslodavac nije dužan isplatiti platu, topli obrok i naknadu za prijevoz za vrijeme štrajka, koji je vođen suprotno propisima zakona o štrajku.

  • Još jednom izražavamo žaljenje zbog podrške sindikalne organizacije na čelu s Azrom Šehbajraktarević koja bi prema Statutu i djelovanju trebala biti svim djelatnicima, te naglašavamo da je u društvu Feroelektro d.d. uposleno 134 djelatnika od kojih je njih slovom i brojem 50 u štrajku. S obzirom da pedesetak neodgovornih pojedinaca, ne samo da su u štrajku, nego onemogućavaju rad ostalim djelatnicima, te provode samovlašće i mjere restrikcije, pitamo se da li je Sindikat trgovine sindikat svih djelatnika ili je u službi i svojstvu nekog trećeg lica, navodi se u saopćenju Feroelekta.

  • Kada su u pitanju krivične prijave, što je također danas izneseno na pres-konferenciji, odgovorno tvrdimo da Uprava društva Feroelektro d.d. ni protiv koga nije podnijela krivičnu ni prekršajnu prijavu, nego su to učinili pojedinci koji su na svojoj koži osjetili i fizičko i verbalno maltretiranje pojedinaca koji su u štrajku, dodaje se.

Ističe se da se svi ovi navodi mogu provjeriti u tužiteljstvu, a također i u policijskim upravama Centar i Novi Grad, gdje su prijavljeni nasrtaji i verbalna vrijeđanja.

  • Još jednom apeliramo na sve medije na objektivno izvještavanje, te jednake uvjete prema svim zainteresiranim stranama.

Uprava Feroelektro d.d. želi samo da se poštuje istina, a za svaku izrečenu vijest, tezu i navod spremni smo ponuditi i dokaze i dokumentaciju, navodi se u saopćenju koje je potpisala Sanela Kozadra, izvršni direktor Feroelektro d.d. Sarajevo.