biznis
0

Schwarz-Schilling: Obećani prosperitet postaje realnost

FENA
Ukoliko političke stranke žele da obećani prosperitet postane realnost, moraju pokazati novi pragmatizam u donošenju i provođenju ekonomskih reformi, kazao je danas novinarima visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling, u povodu uvođenja novog sistema registracije preduzeća u BiH.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je istakao da su tokom prošle predizborne kampanje kandidati davali brojna obećanja o poboljšanju ekonomije.

«Činilo se da su sve stranke za veći broj investicija, više radnih mjesta, više izvoza, više proizvodnje i za bolje plate svih građana”, kazao je.

On je naglasio da podržava sva ova poboljšanja, ali, da bi do ovih poboljšanja i došlo, potrebno je usvojiti i provesti zakone koji će olakšati prosperiranje preduzeća. To je, smatra, pravi način da se otvore nova radna mjesta, smanji siromaštvo i poboljša životni standard, saopćeno je iz OHR-a.

"Ovaj sistem će u velikoj mjeri smanjiti vrijeme koje je potrebno za registraciju preduzeća. Nova online baza podataka, u kojoj su uneseni podaci odmah dostupni, omogućit će da svaki građanin ima pristup podacima o preduzećima širom zemlje", naglasio je Schwarz-Schilling.

Navodeći kako je jedan od njegovih prvih sastanaka nakon preuzimanja mandata bio okrugli sto u čijem je radu učestvovao s privrednicima BiH, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je kazao da su postojanje previše birokracije i nepotrebne papirologije dvije stvari koje se najčešće spominju kao ključni nedostaci poslovnog okruženja u BiH.

“Stoga mi je posebno zadovoljstvo što nekoliko sedmica pred kraj svog mandata prisustvujem ovom događaju zbog toga što će novi sistem registracije preduzeća uveliko doprinijeti racionaliziranju birokratije i dokumentacije koje prate svakog vlasnika preduzeća u Bosni i Hercegovini», kazao je Schwarz-Schilling.

To će, dodao je, osigurati dodatnu energiju u nastojanjima da se otvore nova radna mjesta.

"Da bismo povećali stopu zapošljavanja potrebno je povećati broj produktivnih preduzeća, posebno u sektoru malih i srednjih preduzeća. To je lekcija naučena od zemalja koje su uspješno provele proces tranzicije. Nadam se da će današnje pokretanje ovog projekta trasirati put za pragmatičniji pristup prema poboljšanju poslovne klime. Plan ekonomskih reformi je jasan i on se ne treba politizirati nego implementirati. To je pravi način da se otvore nova radna mjesta, smanji siromaštvo i poboljša životni standard", istakao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.