biznis
0

Sarajevo Green Design Festival promoviše zelenu industriju

Klix.ba
U Holiday Inn u Sarajevu je održana press konferencija na kojoj je Sarajevo Green Design Fondacija predstavila program i najavila četvrti Sarajevo Green Design Festival koji će se održati od 27. do 30 septembra 2012. godine.

Press konferenciji prisustvovali su prof. Elma Durmišević - inicijator Festivala i predsjednica Sarajevo Green Design Fondacije, te ostali prijatelji, članovi organizacijskog odbora i pokrovitelji projekta među kojima su Jantin van Bakel - predstavnica Holandske ambasade, Damir Visošević direktor Toyotae u BiH, Miroslav Živanović - zamjenik gradonačelnika, prof. Vesna Hercegovac Pašić urbanista i partner sa Arhitektonskog fakulteta, prof. Adnan Salihbegović predstavnik Elektrotehničkog fakulteta i Milan Senić - modni kreator.

Cilj ovog Festivala je povezati proizvodnu i kreativnu industriju u svrhu razvoja ekoloških tehnologija, proizvoda i ojačati konkurentnost domaće proizvodnje u svijetu.

Kroz edukaciju, stručna međunarodna predavanja na kojima će 60 svjetskih i priznatih stručnjaka govoriti prvog dana o održivoj arhitekturi, drugog o održivoj ekonomiji, a trećeg o kreiranju održivog grada sa fokusom na Sarajevo, posjetioci će moći i kroz 3 radionice, 11 izložbi i mnoštvo promotivnih aktivnosti uživati u novim i kreativnim ostvarenjima.

"Jako smo ponosni na činjenicu da je upravo Sarajevo centar jednog ovakvog Festivala, te što smo prepoznati od strane svjetskih renomiranih stručnjaka sa ovog područja. Cilj nam je izrasti u Festival koji će nuditi iskustva, primjenjiva rješenja i inovacije industrijama, ali također i educirati studente", riječi su dr. Elme Durmišević inicijatora festivala i Predsjednika Sarajevo Green Design Festivala.

Namjera ovog događaja jeste učiniti Bosnu i Hercegovinu centrom debate, razvoja i primjene principa i tehnologija zelenog dizajna. Sarajevo Green Design Festival predstavlja platformu za uspostavljanje uspješne saradnje između različitih industrija i njihovih segmenata; za transfere znanja putem radionica sa studentima i razmjenu ideja o različitim aspektima dizajna.