biznis
0

Otvoren četvrti Sarajevo Green Design Festival

Klix.ba
Sinoć je u hotelu Holiday Inn hotelu upriličen prijem za predstavnike medija, partnere i prijatelje projekta, kojim je zvanično otovoren četvrti Sarajevo Green design Festival, a koji će trajati od 27. do 30 septembra 2012. godine.

Otvorenju Festivala prisustvovali su prof. Elma Durmišević - inicijator Festivala i predsjednica Sarajevo Green Design Fondacije, te ostali prijatelji, članovi organizacijskog odbora i pokrovitelji projekta među kojima su Adnan Pašić, moderaor/domaćin- Green Design Festivala & Green Design Conferencije; Alija Behmen, gradonačelnik grada Sarajeva, Jurriaan Kraak holandski ambasador u BiH, Hideo Yamazaki japanski ambasador, Adnan Harambašić predjsednik Asocijacije arhitekata u BiH, te Rada Čahtarević dekanesa Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu.

Cilj ovog Festivala je povezati proizvodnu i kreativnu industriju u svrhu razvoja ekoloških tehnologija, proizvoda i ojačati konkurentnost domaće proizvodnje u svijetu.

Kroz edukaciju, stručna međunarodna predavanja na kojima će 60 svjetskih i priznatih stručnjaka govoriti prvog dana o održivoj arhitekturi, drugog o održivoj ekonomiji, a trećeg o kreiranju održivog grada sa fokusom na Sarajevo, posjetioci će moći i kroz 3 radionice, 11 izložbi i mnoštvo promotivnih aktivnosti uživati u novim i kreativnim ostvarenjima.

"Svaka zemlja u svijetu pa i Bosna i Hercegovina, trebaju aktivno raditi na definisanju svojih potencijala koji mogu formirati bazu dugoročnog održivog ekonomskog, socijalnog i ekološkog razvoja. Kada govorimo o održivom / green društvu govoriomo o društvu koje će biti u stanju integrisati ova tri aspekta", riječi su dr. Elme Durmišević inicijatora festivala i Predsjednika Sarajevo Green Design Festivala.

Namjera ovog događaja jeste učiniti Bosnu i Hercegovinu centrom debate, razvoja i primjene principa i tehnologija zelenog dizajna. Sarajevo Green Design Festival predstavlja platformu za uspostavljanje uspješne saradnje između različitih industrija i njihovih segmenata; za transfere znanja putem radionica sa studentima i razmjenu ideja o različitim aspektima dizajna.