Iz BH gasa upozoravaju
0

Sarajevo bi moglo ostati bez napajanja gasom

Sarajevo-x.com
Iz kompanije BH gas upozorili su da bi Sarajevo uskoro moglo ostati bez napajanja prirodnim gasom.

Direktor 'BH gasa' Almir Bećarević tvrdi da nije riječ o prijetnjama, već o dopisu kojim već peti put u posljednih mjesec dana upozorava nadležne u Kantonu Sarajevo na neizmireni dug u iznosu od 13 miliona KM.

Prošle sedmice donijeta je odluka da sezona grijana počne i prije 15. oktobra, ako vremenske prilike to budu zahtijevale. Međutim, iz BH gasa postavljaju pitanje ko će sve to da plati.

"Razlozi zbog kojih upozoravamo na sve to je trenutni stepen dugovanja i neizmirena subvencija koja je dogovorena sa Federalnom Vladom početkom godine. BH gas je preuzeo obavezu da subvencionira sve distributivne kompanije početkom godine. Tu obavezu je preuzeo i Kanton Sarajevo, ali do danas mi nismo dobili tih tri miliona KM," ističe Bećarević.

Naša zemlja ima 104,8 miliona maraka ratnog duga i tekuća dugovanja, tako da bi ruski isporučilac 'Gasprom' mogao obustaviti isporuku ovog energenta Bosni i Hercegovini.

Za danas je zakazan sastanak nadležnih ministara sa predstavnicima Toplana, 'Sarajevo-gasa' i 'BH gasa' na kojem će se razgovarati o ovom problemu.