Deutsche Welle
0

SAD podržavaju Gruziju zbog nafte

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
SAD su u posljednjih osam godina isporučile Gruziji oružje u vrijednosti od milijardu dolara - oklopna vozila, minobacače i lansere raketa, borbene avione i helikoptere, a za američku administraciju Gruzija je od ključnog značaja zbog snabdijevanja Zapada naftom, naveo je danas Radio Deutsche Welle.

Predsjednik SAD-a George Bush veoma cijeni gruzijskog kolegu Mikhaila Saakashvilija, koji je studirao pravo u New Yorku i neko vrijeme radio za jednu američku naftnu kompaniju, naveo je Deutsche Welle.

Radio ukazuje da je za američku administraciju Gruzija od ključnog značaja zbog snabdijevanja Zapada naftom, jer kroz nju prolazi džinovski naftovod kojim se nafta prebacuje iz Bakua u Azerbejdžanu u tursku luku Cejhan.

Za vladu u Washingtonu pomisao da bi naftovod vrijedan četiri milijarde dolara, građen uz učešće američkog koncerna Chevron, sada mogao doći pod rusku kontrolu predstavlja pravu noćnu moru, navodi Deutsche Welle, prenosi Tanjug.

Gruzija je ključna tranzitna zemlja za naftu iz područja Kaspijskog mora gdje, kako se procjenjuje, rezerve dostižu 40 milijardi barela.

To su treće po veličini rezerve u svijetu i za SAD od velikog strateškog značaja, jer ih ne kontrolišu ni nepredvidive članice OPEC-a, niti politički rival Rusija.

Prema ugovoru sa Chevronom gruzijska vlada u slučaju krize dužna je da zaštiti naftovod. Kriza je tu, ali u sučeljavanju sa Rusijom, Gruzija je potpuno bespomoćna. Tu ne mijenja ništa ni 2.000 gruzijskih vojnika koje Amerikanci hitno prebacuju iz Iraka u Tbilisi, navodi Deutsche Welle.