Komentari (12)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Mediji i dalje marljivo odrađuju svoju ulogu u nastanku svjetske krize - šireći poluistine i laži. JP Morgan Chaseom je žrtveni jarac u divljanju glavnih krivaca za krizu - finansijskog magnata Goldman & Sachs i američkih vlasti. Nakon "Velike depresije", kako su nazvali krizu iz 1929.godine, finansijski stručnjaci su došli do zaključka da je glavni razlog za pada Wall Streeta '29.g. bilo ukrupnjavanje finansijskih firmi, što je na kraju dovelo do situacije da je svega nekoliko njih posjedovalo cijelo tržište kapitala i da je sa padom jedne ugroženo cijelo tržište (nazvali su to efekat "to big to fail", prevelike da bi propao). Kongres je donio niz zakona kojim je zabranjeno ponoviti ovu grešku i limitirali su veličine rasta banaka. To je funkcionisalo do dolaska na vlast Buša mlađeg za vrijeme kojeg su mnoge vrijednosti napuštene u korist vladajućih struktura uključujući zakonsku regulativu. Zadnjih 40-tak godina svi šefovi trezora SAD dolaze iz jedne banke Goldman & Sachs.
Američka privreda više ne funkcioniše po osnovnom kapitalističkom zakonu - napraviš fabriku u kojoj se nešto proizvedi, kad se to proda višak novca ulaže se u narednu fabriku i proizvodnju. To je bilo zadnji put u SAD tokom 2.svjetskog rata. Danas SAD opstaju na "finansijskim balonima". Jedan od njih je građevina - izgradnja stanova i kuća, koje građani kupuju preko hipoteke - bankarskog kredita. Čim je krug zatvoren, sve više i više investitora i nakupaca se pojavljivalo koji su kupovali stanove i kuće i time im dizali cijenu, a banke pratile odobravajući kredite po sistemu dužnik kupi sebi jednu kuću a otplati dvije - jednu ostavi banci. Nakon nekog vremena počela je padati potražnja, jer su se oni kreditno sposobni malo pomalo prorijedili. Banke sada počinju davati kredite ljudima koji ih ne mogu vraćati, računajući da će oni i dalje imati zaradu. Kad je drastično pala stopa povrata kredita, sve je počelo da se ruši. Stala je prodaja, građevinci više ne mogu praviti ništa jer nemaju gotovog novca, banke nemaju gotovinu jer kreditno nesposobni klijenti ne vraćaju kredite, povećava se broj oduzetih kuća koje niko neće i kojima brzo pada cijena. To ide na štetu kreditno zaduženih, jer imaju ogromni kredit koji ne mogu da vraćaju i kuću koja više ne vrijedi koliko je vrijedila kad su je kupili. Trese se kula od karata i po drugi put u historiji pada Wall Street. Timoti Geitner, šef trezora SAD u Njujorku, učestvovao je u rušenju jedne od velikih (suparničkih) firmi - Lehman Brothers, neposredno pred pad Wall Streeta. Njemu se on srušio pred očima, a umjesto da ide u zatvor jer nije ništa uradio da to spriječi Geitner je postavljen za državnog šefa trezora u Obaminoj administraciji. U vikendu kad se odlučivalo kome će dati 720 milijardi dolara državne "pomoći" bankama, registrovano je više od 150 poziva između Alana Grinspana, šefa Federalnih rezervi i banke Goldman & Sachs, čiji je Grinspan bivši uposlenik. U dva navrata država "pomaže" bankare sa više od 1200 milijardi dolara, dok recimo veliki gubitnici (zbog bankarskih malverzacija) kao što su penzioni fondovi (izgubili više od 1.800 milijardi), nisu dobili ni dolar!!!!!??????
Mudro zboriš mirso, ja sam napisao jedan naučni rad ne temu uzroka svjetske ekonomske krize.. ako te interesuje, pročitaj malo o CDO i CDS, to su glavni uročnici krize, odnosno ti famozni finansijski derivati .. pozzz
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
mirise na narednu recesiju :),a da bi se izvukli iz krize potrebni su novi ratovi..
Da bi se izvukli iz Krize,samo treba srušiti Federalnu Banku Amerike,i to je to.......
Mslm...To nije Federalna Banka Amerike,to je Privatna banka,samo se tako zove,na čijem su čelu Masoni naj večeg stepena.....
PRIKAŽI ODGOVORE (4)